ua en ru

Понад 50% ринку нафтопродуктів не відповідають вимогам Держстандарту за якістю, - експерт.

Понад 50% ринку нафтопродуктів не відповідають вимогам Держстандарту за якістю. Про це заявив на прес-конференції директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами С.Куюна, близько 30% становить т.зв. "м'яка форма", коли паливо не відповідає за деякими параметрами і 20% ринку - це кустарне виробництво.
По дизельному паливу частка кустарного виробництва нижче і становить 12%. Що стосується контрабанди нафтопродуктів, то найбільше вона впливає на ринки Луганської, Донецької і частково Дніпропетровської областей. Традиційним порушенням залишається штучне підвищення октанового числа в бензині.
За його словами, залишається високою частка т.зв. "легального виробництва неякісного бензину", який проводиться з використанням компонентів для виробництва нафтопродуктів, зокрема, виробництво газопереробних заводах компанії "Укрнафта".
"20 тис. т щомісячно йде в невідомому напрямку. На якомусь етапі це вся сировина, призначене для подальшої переробки, перетворюється в товарний бензин і відправляється на заправки", - заявив С.Куюн.
У той же час "Укртатнафта" займається виробництвом т.зв. "Компонентного бензину", що дозволяє компанії заощадити на сплаті акцизного збору. За його словами, на виробництво бензину з компонентів сплачується акциз 20 євро/т, тоді як на стабільний бензин - 110 євро/т.
"За нашими розрахунками, дане підприємство змогло заощадити 205 млн грн на сплату акцизного збору і мати ціну на бензин нижче на 1 грн, ніж у інших виробників", - заявив С.Куюн.
За його словами, невідповідність нормативам виробництва бензину та слабкий контроль з боку держави призводить до ущемлення прав споживачів, зниження надходжень податків до бюджету, зниження конкуренції серед підприємств. Експерт вважає, що держава повинна посилити контроль за виробництвом і продажем бензину. Він вважає, що тільки документальна перевірка в 2009 р. дозволила б ліквідувати одну третину автозаправок, які виробляють неякісний бензин. Також необхідно підвищити ставки акцизів на бензин, вироблений із компонентів.
За словами С.Куюна, 31 березня у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який збільшує ставки на такий бензин.