ua en ru

Бойовики 9 травня планують розстріляти мирну демонстрацію в Донецьку, - АПУ

Бойовики 9 травня планують розстріляти мирну демонстрацію в Донецьку, - АПУ Фото: Андрій Лисенко

Провокація 9 травня може бути використана як привід для масового наступу

Бойовики планують 9 травня як провокації розстріляти мирну демонстрацію в Донецьку та звинуватити в цьому сили антитерористичної операції. Про це в ході брифінгу заявив речник Адміністрації Президента України з питань АТО Андрій Лисенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"За даними розвідки, ватажки незаконних збройних формувань готують масштабну криваву провокацію, а саме - в День перемоги, 9 травня, бойовики мають намір розстріляти мирну демонстрацію в Донецьку. У цьому терористичному акті ворог заздалегідь звинуватить сили АТО і використовує кров мирних жителів Донбасу, як привід для масового наступу на українські позиції в районі населених пунктів Широкіно, Піски та Станиця Луганська, тобто з трьох напрямків", - заявив Лисенко.

Лисенко також зазначив, що бойовики не раз демонстрували колони техніки, яку нібито збираються задіяти на військових парадах у Луганську та Донецьку.

"Для того, щоб спровокувати ситуацію і звинуватити українські ЗС та інших українських силовиків в тому, що ми порушуємо мінські угоди, вони йдуть на те, що обстріляти свої ж підрозділу. Ми відразу попереджаємо про те, що мирних жителі, яких запрошуватимуть або насильно намагатиметься виштовхнути на ці нібито демонстрації присвячені Дню Перемоги не виходити на ці масові заходи, тому що очікується маса провокацій", - додав він.

Зазначимо, це вже не перший раз, коли в штабі АТО анонсують провокації бойовиків, приурочені до тих чи інших свят. Зокрема, Андрій Лисенко в ході брифінгу 3 квітня 2015 р. заявляв про підготовку провокації на Великдень 12 квітня 2015 р. з можливим підривом транспорту, на якому будуть переміщатися мирні жителі. За його словами, провокації готувалися на територіях підконтрольних так званим "ДНР" і "ЛНР". "До нас надходить оперативна інформація від наших джерел, які знаходяться і серед ворогів, і серед місцевих жителів, і вони також підтверджують, що дуже багато зараз зусиль докладається для того, щоб здійснити якомога більше провокацій, в тому числі, і з можливим підривом транспортних засобів, якими будуть пересуватися мирні жителі і провокації під час проведення Пасхи. Там, де збиратимуться люди, біля церков, для святкування цього великого християнського свята", - розповів Лисенко. Втім, тоді прогнози Лисенко, на щастя, не підтвердилися.

Нагадаємо, в зоні АТО за добу загиблих немає, 3 військових поранені.