ua en ru

Боєць АТО: За загибель українських солдатів під Іловайськом відповідальні Корбан і Філатов

Геннадій Корбан і Борис Філатов, які працювали в керівництві Дніпропетровської обласної державної адміністрації, несуть безпосередню відповідальність за загибель українських солдатів в "Іловайському котлі" в серпні 2014 року. Про це заявив на прес-конференції в Дніпропетровську в п'ятницю, 25 вересня, командир розвідувальної групи роти "Торнадо" Юрій Помазан.

"Коли ми заходили в Іловайськ, вже було зрозуміло, що це не просто війна, це війна за управління батальйонами. Адже батальйони створювалися як свої, приватні армії. Після того, як Філатов написав у Фейсбуці, що краще б вони там залишилися... Знаєте, у всіх людей, які там були, було, м'яко кажучи, невдоволення! Істерика Філатова з приводу комбатів мені зрозуміла, тому що деяким батальйонам спочатку пропонували "лягти" під ту чи іншу партію. Якісь лягли, а якісь - ні, і деякі батальйони тоді просто вийшли з-під контролю ОДА. Я можу з упевненістю сказати: відповідальність за те, що сталося під Іловайськом, несе тодішній штаб територіальної оборони в ОДА, і зокрема Філатов, Корбан, які безпосередньо керували", - заявив він.

Розповів командир розвідгрупи "Торнадо" і подробиці про те, як готувалася трагічна операція:

"Не була проведена загальновійськова артпідготовка. Це перше. Друге: коли ми зайшли, нам говорили, що місто потрібно просто зайти і зачистити його, що там вже немає нікого. Однак там нас зустріли дві групи снайперів, які чітко працювали, і ми йшли під перехресним вогнем. Нам дали один БМП, який не стріляє і навіть не їде... І всі чудово розуміють, що накази з такими операціями, як в Іловайську, віддавали саме з штабу територіальної оборони, який перебував у Дніпропетровській ОДА", - заявив Помазан.

"Тому вони безпосередньо причетні до того, що сталося в Іловайську. І постійно піаряться: ми цьому допомогли, ми цього вивели. Але насправді такого не було!.. І коли батальйони звідти вийшли, були дуже здивовані, тому що за всіма розкладами всі батальйони повинні були залишитися там!" - додав військовий.

Він також зазначив, що свідків тієї трагедії залишилося зовсім небагато - багато військових загинули, а тим, хто залишився в живих, "закривають рот, щоб вони не могли говорити правду про ті події".

Помазан підкреслив, що дуже б хотів, щоб Філатов рано чи пізно "відповів йому по-чоловічому на ряд питань", в тому числі і про те, чому загинули хлопці під Іловайськом, а також про те, чому він, називаючи себе патріотом Дніпропетровська, допустив, що в мери висунувся сепартист Віктор Марченко, який свого часу піднімав російський триколор біля міськради.

"Якщо ми не отримаємо відповіді, то ми знайдемо їх самі - в рамках закону, адже, нагадаю, ми діючі співробітники міліції", - підкреслив Помазан.

За даними головного військового прокурора Анатолія Матіоса, під Іловайськом загинуло 459 українських військових, і 470 отримали поранення. Волонтери та самі комбати оцінюють втрати і вище: більше тисячі загиблих військових і сотні потрапили в полон.

Боєць АТО: За загибель українських солдатів під Іловайськом відповідальні Корбан і ФілатовБоєць АТО: За загибель українських солдатів під Іловайськом відповідальні Корбан і ФілатовБоєць АТО: За загибель українських солдатів під Іловайськом відповідальні Корбан і Філатов