ua en ru

Білий Дім: Підписання нового договору між США і РФ із СНО маловірогідно до переговорів Д.Медведєва і Б.Обами.

Підписання нового договору між США і Росією із скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) маловірогідно до нових переговорів між президентами двох країн Дмитра Медведєва і Барака Обами. Швидше за все, діалог між ними відбудеться в найближчі дні". Про це повідомив агентство Associated Press офіційний представник адміністрації американського президента Роберт Гіббз. Його слова підтверджує і анонімне джерело в Кремлі. Останній раз лідери двох країн обговорювали умови документу 13 березня 2010 р.

Раніше сьогодні повідомлялося, що дві сторони підійшли дуже близько до укладення договору, але поки що обговорюють технічні деталі документу.

Анонімне джерело заявило в телефонній бесіді з кореспондентом Associated Press що текст угоди вже розроблений і узгоджений між двома державами. Крім того, підготовлені і інші необхідні документи для підписання документу.

Також сьогодні повідомлялося, що церемонія підписання договору пройде в столиці Чехії Празі.

В даний час Росія і США проводять переговори про укладення нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-2). Перший договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1) був підписаний президентами СРСР і США Михайлом Горбачовим і Джорджем Бушем-старшим 31 липня 1991 р. і набув чинності 5 грудня 1994 р. Термін його дії складав 15 років і закінчився 5 грудня 2009 р. Договір зобов'язав кожну із сторін скоротити більше 40% ядерних боєзарядів і близько 30% їх стратегічних носіїв. До 2001 р. Росія і США виконали ці зобов'язання.

У грудні 2009 р. Москва і Вашингтон заявили, що домовилися продовжувати співпрацю "у дусі СНО" і після закінчення терміну дії договору.

Літом 2009 р. Д.Медведєв і Б.Обама на заміну СНО-1 домовилися підписати новий договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. При цьому була досягнута домовленість про те, що через сім років після набуття чинності договору і надалі граничний рівень для стратегічних носіїв знаходитиметься в межах 500-1100 одиниць, для пов'язаних з ними бойових зарядів - в межах 1500-1675 одиниць. Конкретні показники передбачалося погоджувати в ході російсько-американських переговорів. Д.Медведєв і Б.Обама спочатку розраховували, що новий договір про скорочення СНО вдасться укласти до кінця 2009 р.