ua en ru

Білорусь звернулася до суду СНД з позовом з приводу стягування Росією вивізних мит на продукти з нафти.

Міністерство юстиції Республіки Білорусь звернулося до Економічного суду Співдружності Незалежних Держав (СНД), що виконує функції суду організації Євразійського економічного співробітництва (ЕврАзЕС), з позовною заявою з питання, що стосується правомірності стягування вивізних митних зборів на продукти переробки нафти і нафтохімічну сировину, що поставляються з Російської Федерації в Республіку Білорусь. Про це повідомила прес-служба Мін"юсту Білорусі. Як очікується, з 1 липня 2010 р. цей суд виконуватиме і функції суду Митного союзу, створеного Росією, Казахстаном і Білоруссю.

Мін"юст Білорусі нагадав, що з 1 січня 2010 р. продукти переробки нафти, зокрема нафтохімічна сировина для білоруських підприємств, що поставляються з РФ, оподатковуються вивізним митним збором. Білоруська сторона заявляє, що не розуміє правових підстав подібних дій, не отримала "виразних відповідей від російської сторони" із цього приводу і вважає вимогу сплати експортного мита неправомірною. У заяві наголошується, що Республіка Білорусь є єдиною державою-учасником Митного союзу, відносно якої Росія застосовує такий підхід.

Суть поданої позовної заяви, на думку Мін"юсту Білорусі, полягає в тому, що міжнародні договори в рамках СНД і ЕврАзЕС, а також відповідні міжнародні договори між республікою і РФ передбачають безмитну торгівлю в рамках режиму вільної торгівлі. Наприклад, угодою між урядом Білорусі і урядом РФ про вільну торгівлю від 13 листопада 1992 р. і протоколом про введення режиму вільної торгівлі без вилучень і обмежень від 6 січня 1995 р. встановлено, що сторони не застосовують мита у взаємній торгівлі, відзначають в Мін"юсті Білорусі.

Єдиним виключенням (вилученням) з режиму безмитної торгівлі є нафта сира, частина з якої оподатковується експортним митом відповідно до спеціальної двосторонньої угоди. Взаємна торгівля рештою всіх товарів повинна здійснюватися безмитно, вважають в Мін"юсті Білорусі.