ua en ru

Білорусія розраховує в 2013 р. отримати 23 млн т нафти з Росії

Білорусія розраховує в 2013 р. отримати 23 млн т нафти з РФ, повідомив сьогодні журналістам посол Росії в Білорусії Олександр Суріков.

"Білорусія говорить про одні цифри - на мою думку, це 23 млн т нафти і якийсь обсяг нафтопродуктів. Але це предмет серйозного обговорення. У Росії дещо інша точка зору", - сказав посол. За його словами, баланси на 2013 р. "ще тільки підлягають розгляду". При цьому він повідомив, що баланси постачань нафти і нафтопродуктів в рамках Союзної держави будуть затверджені в грудні 2012 р. на засіданні союзного уряду.

Він нагадав, що, з недавньої заяви російської компанії "Транснефть", її технічні можливості дозволяють в 2013 р. поставити в Білорусію 18 млн т нафти. "Це "Транснефть" заявила. Але "Транснефть" - це просто як виконавець балансової волі. Вона в змозі на даному етапі перекачати 18 млн т. Але є й інші види транспорту - залізничний і т.д.", - сказав дипломат.

Стосовно ситуації в нафтовій сфері в 2012 р. між країнами, Суріков підкреслив, що "всі дії 2012 р. в цілому вписуються в рамки нафтового балансу, який передбачав обсяги поставок нафти і нафтопродуктів в Білорусію і постачання нафтопродуктів в Росію". При цьому він вказав на те, що в нинішньому році поставки нафтопродуктів з Білорусії в Росію майже не здійснювалися.

Згідно з балансом нафтової сировини Союзної держави Білорусі і Росії на 2012 р. передбачено постачання в Білорусію 21,5 млн т російської нафти трубопровідним транспортом. При необхідності передбачався імпорт ще 2 млн т нафти з Росії по залізниці. Однак, згідно з рішенням Міністерства енергетики Росії, постачання російської нафти в Білорусію в IV кварталі 2012 р. повинні скоротитися і скласти 4 млн т проти 5,3 млн т в III кварталі 2012 р. В даний час концерн "Білнафтохім" продовжує переговори з Міненерго Росії про постачання нафти і нафтопродуктів в IV кварталі 2012 р.

Читайте також: Обсяг видобутку сирої нафти в Україні за 9 міс. 2012 р. зменшився на 4,6% - до 1,7 млн т