ua en ru

Бельгійські спецслужби назвали ймовірного організатора терактів в Парижі

Бельгійські спецслужби назвали ймовірного організатора терактів в Парижі Фото: Абдельхамід Абауд

До терактів міг бути причетний Абдельхамід Абауд, який причетний до таким атакам в Бельгії

Служби безпеки Бельгії підозрюють, що Абдельхамід Абауд стоїть за терактами в Парижі, які відбулися 13 листопада, передає бельгійське видання La Libre з посиланням на De Standaard et Het Nieuwsblad.

Абауд також вважається натхненником терактів в Верв'ю (Бельгія), які в січні 2015 р. запобігла бельгійська поліція.

Три з семи терористів, які загинули під час терактів в Парижі були ідентифіковані. Всі три - громадяни Франції, два з них жили в районі Моленбек в Брюсселі. Один з них Білал Хадфи в минулому році виїхав з Брюсселя в Сирію і загинув при вибуху біля Stade de France в п'ятницю ввечері. Другий Брахім Абдеслам жив у Брюсселі протягом декількох років і помер, підірвавши себе в кафе на бульварі Вольтера в Парижі. Обох терористів видання пов'язує з угрупованням Абауда. Відзначається, що Абауд і Абдеслам вчинили кілька злочинів разом у 2010 і 2011 рр. в Брюсселі.

У січні Абауд утік до Сирії, після того, як два завербованих ним терориста були вбиті поліцією під час операції в Верв'ю. Служби безпеки підозрюють, так після провалу в Верв'ю Абауд взяв участь в організації терактів в Парижі. Він знаходиться в розшуку.

Нагадаємо, увечері 13 листопада в Парижі відбулася серія терактів у різних районах міста. Спочатку сталися три вибухи біля Stade De France, де проходив матч Франція-Німеччина. Крім того, терористичні атаки сталися в п'яти інших місцях Парижа. Зокрема, терористи захопили і розстріляли заручників у театрі Bataclan. У загальній складності, в результаті нападів загинули 129 чоловік, з них упізнали лише 103 людини. Ще більше 350 чоловік отримали поранення в результаті терактів. Відповідальність за вчинення терактів в Парижі взяли на себе бойовики ИГИЛ.

У Бельгії поліція затримала 7 осіб, що можуть бути причетні до скоєння терактів. Серед них був і брат убитого Абдеслама. Інший його брат Салех Абдеслам - зміг сховатися від поліції і оголошений у розшук.