ua en ru

Банку ING протягом декількох років вдавалося частково не платити ПДВ у розмірі 19%.

Голландському банку ING Group протягом декількох років вдавалося частково не платити ПДВ у розмірі 19%, заощадивши в цілому декілька десятків мільйонів євро, повідомляє РБК daily з посиланням на нідерландські ЗМІ.

Як повідомило видання, з 2004 р. ING проводив закупівлі різного устаткування на сотні мільйонів євро через свій швейцарський офіс. Серед компаній, з якими банк укладав угоди, називають, зокрема, Microsoft і Oracle. Подібна схема закупівель дозволила банку уникнути сплати в скарбницю Нідерландів ПДВ у розмірі 19%. За даними джерела Financieele Dagblad, з метою економії значне число угод навмисно проводилося через Швейцарію.
Примітно, що керівництво ING не приховує, що використовувало подібну практику, але підкреслює, що в ній немає нічого протизаконного. Операції проводилися через швейцарську "дочку" банку - Global Vendor Management Centre. Як повідомив РБК daily глава підрозділу ING по роботі з пресою Раймонд Вермейлен, подібні операції здійснювалися, правда тільки з 2007 р. "ING уклав контракти з низкою компаній, включаючи Microsoft, і вони дійсно проводилися через Швейцарію, оскільки саме там у нас знаходився відповідний персонал", - сказав він. В той же час Р.Вермейлен підкреслив, що мова йде лише про "обмежену частину покупок, які здійснювала компанія".
Формально ING законодавство Нідерландів не порушив, проте, за словами джерела видання, подібні дії були "неетичні". Річ у тому, що в ході глобальної кредитної кризи влада Нідерландів надала банку фінансову допомогу у розмірі 10 млрд євро. Тепер уряд чинить тиск на ING з метою змусити його продати всі комерційні підрозділи за кордоном, які допомагали економити на податках. Р.Вермейлен підтвердив, що надалі такі операції проводитися через Швейцарію не будуть, а персонал, що займався ними, з минулого року поступово переводиться до Нідерландів.