ua en ru

Банки виграють "левову частку" судових суперечок з недобросовісними позичальниками, - учасники ринку.

Банки виграють «левову частку» судових суперечок з недобросовісними позичальниками. Про це під час засідання Фінансового прес-клубу заявили голова правління «ВТБ Банку» (Україна) Вадим Пушкарьов, і голова правління «ОТП Банку» Дмитро Зінков, передає кореспондент РБК-Україна. «Так, станом на серпень місяць ми програвали практично левову частку рішень. Так, перш за все, найбільш сумнівні рішення, що виносяться судами першої інстанції. Я не знаю, чим це викликано. . Проте, після того, як ми, навчені гірким досвідом, створили відповідний підрозділ юридичний, починаючи з вересня місяця, у нас у вищих інстанціях судових немає жодної програної справи. Ми відбили практично всі ті проблеми, які мали», - сказав В.Пушкарьов. «Ми не програємо», - підтримав його Д.Зінков.

Як Д.Зінков завив РБК-Україна після засідання прес-клубу, «в судах першої інстанції «ОТП Банк» програє 20-25% суперечок, але в судах вищих інстанцій - всього 10%».

На думку банкірів, головною проблемою у врегулюванні взаємовідношення банків з позичальниками є не недосконале законодавство, але неможливість його виконання. «Наша законодавча база діяльності банків, вона розрахована на певні умови. На людські цивілізовані умови. Ті, які прописані на папері. У нас є з вами прекрасна законодавча база. Вона одна з кращих в Європі. Вона прекрасна. Не потрібно її допрацьовувати, потрібно її просто використовувати. І ось коли банк входить в ті або інші ризики, він чітко оцінює - оцінити можна тільки те, що вважається, прогнозується. Але ніколи не можна оцінити, що той закон, який зобов'язаний працювати, він не працюватиме. Ніколи не можна оцінити, що буде винесене судове рішення, яке скасує кредит, тому що він виданий у валюті, а не в національній гривні. Ніколи не можна розраховувати на винесення протизаконного судового рішення, яке свідчитиме: розірвати кредитний договір внаслідок того, що на ринку стало погано, ніхто нікому не винен нічого», - пояснив В.Пушкарьов.