ua en ru

Банки протягом останніх 2 тижнів збільшили кредитування АПК України, - М.Присяжнюк.

Банки протягом 2 тижнів збільшили кредитування агропромислового комплексу. Про це під час прес-конференції повідомив міністр агрополітики Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ще 2 тижні тому був великий аврал, був дефіцит ресурсів. Переговори уряду з банками, і НБУ мали наслідки. Якщо ми на початок березня відставали у 2 рази із фінансування щодо кредитного портфелю, сьогодні, щодо кредитів, обсяги кредитів перевищили показники березня 2009 р", - повідомив М.Присяжнюк.

За його словами, банки зменшили ставки щодо кредитів АПК. Кредити наразі виділяються під 18-20%, уряд передбачає 1,2 млрд грн у проекті бюджету для здешевлення цих кредитів.

Він повідомив, що НБУ пішов назустріч уряду, і банки комерційні наразі готові брати під заставу об'єкти незавершеного будівництва, а це значить, що селянам не треба віддавати під заставу майно та урожай, техніку.

"Ми розмовляємо з НБУ і комбанками, щоб кредити для сільгоспвиробників перевести з короткотермінових на довготермінові, щоб збільшити капіталовкладення. НБУ готовий за наявності 20% коштів фінансувати в інвестиції у розвиток тваринництва і така політика банків і НБУ дасть можливість залучити внебюджетні кошти в тваринництво", - повідомив М.Присяжнюк.