ua en ru

Банки дезорієнтують населення, нівелюючи різницю між трьома основними варіантами розміщення коштів у фінустановах, - банкір.

Банки за допомогою різноманітних маркетингових інструментів (капіталізовані відсотки, сплачені наперед відсотки і т.п.) дезорієнтують населення, нівелюючи різницю між трьома основними варіантами розміщення коштів у фінансових установах, поширеними у світі. Про це сказав голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук.
"Перший - це поточний рахунок, який передбачає можливість вільного зняття і поповнення рахунку, здійснення платежів з нього. Другий - це ощадний вклад, який розміщується, як правило, "навіки" під ставку, близьку до рівня інфляції. При цьому можливе зняття та поповнення вкладу в будь-який момент, але без проведення платежів. Це, власне, відрізняє ощадний вклад від поточного рахунку", - зазначив В. Лавренчук.
Третій варіант розміщення коштів у банку, нагадав голова правління "Райффайзен Банк Аваль", - строковий депозит, де ставки привабливішим, ніж за ощадним вкладом, але кошти на ньому розміщуються на певний термін, і їх зняття стає можливим після закінчення терміну дії договору між вкладником і банком.
В.Лавренчук також повідомив, що зараз на руках у громадян України знаходяться, за різними оцінками, 25-40 мдрд дол Але, навіть якщо б ці гроші прийшли на депозити, вітчизняна банківська система не змогла б упоратися з ними. "У нас немає стільки економіки, щоб прокредитувати цими доларами. Більш того, економіку не можна кредитувати у валюті", - сказав банкір.
На його думку, "модель роботи з депозитами не є надійною, тому раз на три-чотири роки у нас виникає криза депозитів". "Така циклічність - більш часта, ніж має бути. Потрібно визнати, що під час паніки всі вклади стають короткостроковими і можуть бути предметом зняття. Із-за права дострокового зняття їх довжина повинна в середньому вимірюватися 3-6 місяцями. Це означає, що у нас немає середньострокового ресурсу", - резюмував фінансист.