ua en ru

Bank of America виплатив уряду США повну суму боргу в розмірі 45 млрд дол.

Найбільший американський кредитор Bank of America оголосив про виплату уряду повної суми боргу - 45 млрд дол., отриманих в рамках програми позбавлення від проблемних активів TARP. Ці кошти підуть на повернення грошей платників податків.

Виплату основної суми боргу банк здійснив готівкою, а 19,29 млрд дол. - шляхом продажу цінних паперів, передає Associated Press.

Як заявив генеральний директора Bank of America Кенет Люіс, "компанія усунула головну перешкоду для демонстрації широких можливостей економіки", банк "і надалі гратиме ключову роль у відновленні економіки країни".

Виплата боргу дозволить банку звільнитися від обмежень на бонуси і вирішить проблему пошуку нового глави компанії. Нинішній генеральний директор К.Льюіс вже заявив про свій відхід. Відомо, що як заміну К.Льюіса компанія розглядає як топ-менеджмент Bank of America, так і "зовнішніх" кандидатів. Зараз основними претендентами на пост нинішнього глави називаються директор по управлінню ризиками Грегорі Керл і директор по роботі з клієнтами Брайан Мойніген.

Bank of America став найкрупнішим позичальником - учасником програми TARP серед сотень інших американських банків. Минулого року банк отримав дві позики від уряду - 25 млрд дол. на поповнення ліквідності, і ще 20 млрд дол. - на придбання проблемного Merrill Lynch. Загальна сума виплат від банків, включаючи Bank of America, наближається до 116 млрд дол. Всього в рамках TARP уряд виділили 453 млрд дол. банкам, страховим компаніям і автовиробникам.

Напередодні Мінфін США оголосив про продовження терміну дії TARP до 3 жовтня 2010 р.