ua en ru

АЗФП: завтра в Україні можуть ухвалити закони для боротьби з "зарплатних рабством"

Завтра, 17 березня, в Україні можуть ухвалити закони для боротьби з "зарплатних рабством". Про це заявила керівник Асоціації захисту фінансових прав (АЗФП) Світлана Мальована.

За її словами, завдяки зусиллям депутатів і громадськості, законопроект № 2287а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав працівника на вільне обрання банківської установи для отримання заробітної плати" не тільки внесено на обговорення парламенту, але і з великою ймовірністю буде проголосований більшістю депутатів.

"Кожна людина повинна мати право вибирати банк для отримання зарплати або пенсії, а не бути заручником Кабміну або директора підприємства. Сьогодні ми отримуємо десятки тисяч заяв працівників бюджетних організацій, пенсіонерів, які не згодні з примусовим нав'язуванням банків, а петиція до Президента з вимогою скасувати "зарплатне" рабство набрала рекордну кількість підписів. Ми дуже сподіваємося, що законодавці почують думку своїх виборців і звільнять цілу країну від такого ганебного явища", - заявила вона.

Зокрема, за словами експерта, закон про заборону "зарплатного рабства" безпосередньо захищає право працівника на вільний вибір банку для отримання заробітної плати (зміна до статті 24 Закону України "Про оплату праці").

Крім того, він чітко визначає механізм реалізації цього права і встановлюється пряма заборона на обмеження працівника в реалізації цього права. За примушення працівників користуватися послугами конкретного банку пропонується ввести кримінальну відповідальність.

Як повідомив заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован, на розгляд Верховної Ради буде внесено 10 фінансових законопроектів, в тому числі про захист прав споживачів фінансових послуг.

"Прийняття законопроекту 2287а-1 забезпечить право кожної людини на вільний вибір банківської установи для отримання заробітної плати або пенсії і не допустить зловживань з боку роботодавців в обмеженні такого права", - підкреслили в Нацбанку.

Як відзначили в Асоціації захисту фінансових прав, такого поняття як "зарплатні проекти" вже давно немає в жодній розвиненій країні світу, не кажучи вже про "зарплатне рабство". За даними АЗФП, поняття "зарплатний проект" є своєрідним атавістичним феноменом, з яким знайомі виключно громадяни держав, що утворилися внаслідок розпаду СРСР в 1991 році. У країнах Європи процес виплати зарплати, інших виплат соціального характеру (пенсії, допомоги, компенсації, стипендії) організований принципово інакше - кожна людина просто приносить в бухгалтерію підприємства або орган соціального захисту номер свого особового банківського рахунку або карти, відзначили в Асоціації.