ua en ru

Азербайджан планує збільшити щодобові постачання газу до Росії в 1,5 разу - до 1,5 млн куб. м.

Азербайджан планує з 15 січня ц.р. збільшити щодобові постачання газу до Росії в 1,5 разу - до 1,5 млн куб. м. Про це повідомляє Trend з посиланням на джерело на нафтогазовому ринку республіки. В даний час щодобовий об'єм газу, що експортується з Азербайджану, складає 1 млн куб. м., а з 15 січня ц.р. досягне 1,5 млн куб. м.

Як вже заявив сьогодні голова ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, російський газовий концерн купуватиме у Азербайджану стільки газу, скільки азербайджанська сторона зможе поставити. Він підкреслив, що дуже важливою відмітною особливістю контракту, підписаного в 2009 р. між компанією SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану) і "Газпромом", є те, що не встановлена верхня межа об'ємів закупівлі газу. "Ми купуватимемо стільки, скільки азербайджанська сторона зможе поставити. Такого немає ні в одному іншому договорі "Газпрому", що ще раз підкреслює високий рівень наших партнерських відносин", - навела прес-служба слова А.Міллера.

Раніше з посиланням на уряд Азербайджану повідомлялося, що в 2010 р. до Росії буде поставлено більше 1 млрд куб. м азербайджанського газу. Постачання були початі з 1 січня цього року. Спочатку передбачалося, повідомляв глава компанії SOCAR Ровнаг Абдуллаєв, що в 2010 р. до Росії буде експортовано 500 млн куб. м газу, але в результаті переговорів сторони дійшли рішення про збільшення об'єму постачань в два рази.

Азербайджан експортує газ до Росії газопроводом Моздок-Казімагомед, який має пропускну спроможність до 5 млрд куб. м газу на рік. До 2007 р. цим газопроводом до Азербайджану імпортувалося до 4,5 млрд куб. м газу. Проте в подальшому Азербайджан відмовився від імпорту російського газу.

Середньостроковий контракт (з можливістю пролонгації) про купівлю-продаж азербайджанського газу до Росії був підписаний між SOCAR і "Газпромом" в Баку 14 жовтня 2009 р. Він охоплює 2010-2014 рр. Згідно з контрактом, азербайджанська сторона щорічно поставлятиме до Росії газ в об'ємі не менше 500 млн куб. м. У контракті не вказана межа об'ємів постачання газу. Компанія SOCAR за півроку вперед повідомлятиме протилежну сторону про об'єми, які компанія зможе поставити.