ua en ru

AXA, за неофіційними даними, планує увійти до капіталу "Русала" за підсумками IPO.

Міжнародна страхова група AXA, що базується у Франції, планує придбати акції об'єднаної компанії "Русал" в ході підготовлюваного первинного публічного розміщення (IPO) акцій алюмінієвої компанії, передає Reuters з посиланням на французьку пресу. Як повідомили французькі ЗМІ без посилання на які-небудь джерела, AXA планує увійти до капіталу "Русала", купивши "значний" пакет акцій компанії Олега Дерипаски. Конкретних розмірів передбачуваних інвестицій не надається.

14 січня 2010 р. повідомлялося, що книга заявок на IPO "Русала" повністю підписана інституційними інвесторами. Серед нових акціонерів очікується включення державного Зовнішекономбанку (ВЕБ), якому дістанеться 3,15% акцій, а решті інвесторів - 7,49%. Крім того, серед інвесторів, що зацікавилися розміщенням "Русала", були названі фонди мільярдерів Натаніеля Ротшильда і Роберта Куока, а також американська компанія Paulson & Co. Inc. Компанія NR Investments Limited, представляюча Н.Ротшильда, має намір придбати акцій "Русала" на 100 млн дол., Paulson - на 100 млн дол., фонд Р.Куока - на 20 млн дол., повідомлялося в меморандумі "Русала" до IPO.

Нагадаємо, раніше "Русал" офіційно оголосив про намір провести лістинг звичайних акцій на основному майданчику Гонконзької фондової біржі. Компанія також зробила запит на допуск до торгівлі і лістингу глобальних депозитарних акцій (GDS) на професійному майданчику біржі Euronext в Парижі. Лістинг в Парижі і передача GDS в рамках пропозиції залежатимуть від затвердження проспекту емісії французьким управлінням по фінансових ринках після завершення глобальної пропозиції. Глобальні депозитарні акції будуть підтверджені глобальними депозитарними розписками (GDR), кожна з яких представляє 20 звичайних акцій.

"Русал" планує використовувати всі надходження від глобальної пропозиції для зниження поточної заборгованості і виконання інших зобов'язань перед своїми кредиторами.

Об'єднана компанія "Русал" 31 грудня 2009 р. опублікувала на Гонконзькій фондовій біржі меморандум до очікуваного IPO. Як випливає з матеріалів компанії, "Русал" розмістить 1 млрд 610 млн 292 тис. 840 паперів (у формі акцій або глобальних депозитарних розписок, GDR) в ціновому діапазоні 9,10-12,50 гонконзьких дол. (1,17-1,62 дол. США по поточних обмінних курсах). Таким чином, виходячи з вказаного діапазону, алюмінієва компанія зможе залучити від 1,87 млрд до 2,58 млрд дол., а ринкова капіталізація компанії складе від 19 до 26 млрд дол. відповідно.

"Русал" планує, що ціна розміщення буде визначена 22 січня 2010 р. або не пізніше за 25 січень, а акції почнуть торгуватися на Гонконзькій біржі 27 січня 2010 р.