ua en ru

Аваков прийняв неадекватні рішення при гасінні пожежі під Києвом, - еколог

У Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) не було достатніх засобів для гасіння пожежі на нафтобазі у Васильківському районі, а стратегія, обрана на початку загоряння, була неправильною. Ця пожежа показала безпорадність, непрофесіоналізм і неадекватність рішень, прийнятих керівництвом МВС і ДСНС, заявила під час прес-конференції голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

"Протягом усіх днів пожежі, особливо після заяви міністра Авакова про те, що якісь радники порадили йому тримати в режимі згоряння ці нафтопродукти, про те, що треба чекати, поки вони вигорять, стало зрозуміло, що немає достатніх адекватних засобів гасіння в ДСНС, і стратегія, яку обрали на початку цього пожежі, не була правильною. Насправді дозволити вигоряти такої кількості нафтопродуктів - показати повну свою безпорадність. І якраз ця пожежа показала цю безпорадність, непрофесіоналізм і неадекватність прийнятих ним рішень", - заявила Тимочко.

Під час прес-конференції планувалася презентація дослідження води і грунту навколо нафтобази у Васильківському районі, однак журналістам не надали результати дослідження, а лише розповіли, що воно було проведене за замовленням Всеукраїнської екологічної ліги за бюджетні кошти Української лабораторії якості і безпеки продуктів АПК.

Дослідження мала презентувати заступник директора з експертної діяльності зазначеної лабораторії Оксана Самчук, однак вона не взяла участь у прес-конференції.

Разом з тим, у телефонному коментарі Оксана Самчук повідомила, що Українська лабораторія якості і безпеки продуктів АПК не має відповідного сертифіката на дослідження залишків нафтопродуктів у воді та грунті, тому аналіз здійснювався за іншими показниками.

Також час прес-конференції Тетяна Тимочко розповіла про те, як Всеукраїнська екологічна ліга бореться з наслідками роботи Коростенського заводу МДФ в Житомирській області, проте поки ця боротьба є безуспішною.

"Ми виступали і продовжуємо виступати проти діяльності заводу МДФ. Крім того, що вони спалюють тисячі кубометрів живого лісу, вони ще побудували цех з виробництва фарб і лаків. Зовсім недавно був мітинг, де виступили майже тисяча осіб. Ми зробили кілька запитів щодо припинення діяльності цього підприємства, але мораторій на перевірки не дає можливості це зробити", - зазначила Тимочко.