ua en ru

Армія Нігерії ліквідувала 29 бойовиків "Боко харам"

Нігерійські урядові війська в ході дводенних боїв на північному сході країни знищили 29 бойовиків терористичної екстремісткою "Боко харам", передає Reuters.

За інформацією прес-служби Збройних сил Нігерії, напередодні вночі військові здійснили рейд на базу "Боко харам" в г.Бита в штаті Борно, поблизу кордону з Камеруном, де ісламісти, тіснили військами на північ країни, обладнали табір. В ході рейду були вбиті 20 терористів, знищено 50 мотоциклів і ряд інших транспортних засобів. Армія також зазнала втрат - був убитий один військовослужбовець, троє отримали поранення.

Ще дев'ять бойовиків були вбиті в ході перестрілки з військами в регіоні Дамбоа в тому ж штаті Борно.

"Боко Харам" - воєнізована ультрарелигиозная ісламська секта, котра має на меті ввести шаріатське правління на всій території Нігерії. Населення країни належить до різних віросповідань. За час військово-диверсійній діяльності секти з 2004 р. загинуло кілька тисяч чоловік. "Боко харам", постійно зміцнює зв'язки з "Аль-Каїдою", вважається однією з основних загроз безпеки Нігерії, найбільшого виробника енергії в Африці.

Після того як Президент країни Гудлак Джонатан у травні 2013 р. оголосив надзвичайний стан на північному сході країни і розгорнув додаткові військові підрозділи в регіонах, де діє секта, число нападів ісламістів на цивільне населення різко зросла. 13 листопада 2013 р. США офіційно внесли "Боко харам" до списку зарубіжних терористичних організацій.