ua en ru

Орендна плата за користування газовими мережами піде мимо бюджету

Кабінет міністрів має намір отримати право створити компанію для прийому коштів від здачі в оренду газорозподільних мереж, і вже підготував типовий договір оренди. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 3325, розробленому для впровадження реформи на газовому ринку.

"Це дозволить чиновникам вивести з-під бюджету кілька мільярдів гривень, які будуть надходити в якості оплати за користування "трубою". Причому, ці гроші будуть заплачені споживачами у вигляді підвищеного тарифу на газ", - вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Державні газорозподільні мережі планується передати на новостворену компанію під контролем "Нафтогазу". Організаційна форма компанії зараз уточнюється", - зазначив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю "Дзеркалу Тижня".

За його словами, ця компанія буде передавати державні мережі операторам розподільчий мереж, що мають відповідну ліцензію, в платне користування.

Для того, щоб повністю узаконити описану схему, залишилося тільки провести через Верховну Раду урядовий законопроект № 3325, який 28 жовтня вже розглядатиме профільний парламентський комітет.

"Чиновники в терміновому порядку вже підготували проект типового договору оренди (є в розпорядженні редакції) державних газорозподільних мереж (ГГРС), за якою частину грошей від оренди буде йти повз бюджету", - відзначає Марунич.

У зразку договору навіть вказана пропорція розподілу орендної плати. У пункті 3.6 зазначено, що "орендна плата перераховується до державного бюджету та орендодавцю у співвідношенні 70% на 30% щомісяця не пізніше 15 числа...".

Під орендодавцем мається на увазі нова компанія "Нафтогазу".

За даними Коболєва, вартість оренди "труби" повинна бути включена в тариф: "Регулятор повинен включити ці витрати в тариф, а потім цей тариф буде виставлений нам з вами як кінцевим споживачам, щоб ми його оплатили. Іншого способу, де брати гроші на це, немає", - зазначає глава держкомпанії.

"За попередньою оцінкою, загальна сума орендної плати за використання ГГРС може скласти близько 8 млрд грн. Ці гроші щорічно будуть платити споживачі газу в складі тарифу на розподіл, який повинен бути збільшений практично в два рази", - відзначає Марунич.

На думку експерта, з урахуванням зафіксованого в типовому договорі співвідношення 70/30, не всі гроші будуть надходити в бюджет, частина з них у розмірі 2,4 млрд грн. буде забирати собі компанія-орендодавець, створена "Нафтогазом", який і так щорічно з бюджету отримує десятки мільярдів гривень.