ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 5 червня 2014 р

Пара євро/долар на Форекс намагається не робити різких рухів перед засіданням ЄЦБ.

Пара євро/долар на Форекс намагається не робити різких рухів перед засіданням ЄЦБ. Побоювання недостатньої м'якості єврорегулятора дозволяють єдиної валюти на ринку Форекс час від часу демонструвати зміцнення.

Новини ринку Форекс. У четвер, втім, ще й вийшла хороша статистика по єврозоні. Так, обсяг роздрібних продажів збільшився в квітні на 0,4% порівняно з березнем і на 2,4% щодо квітня 2013 р. Роздрібний оборот зростає четвертий місяць поспіль. Це дозволило парі євро/долар трохи піднятися. Завершивши сесію середовища на рівні 1,3598, в четвер до 13:00 за київським часом пари на Форекс перебувала на позначці 1,3615 дол./євро.

У другій половині дня відбудеться планове засідання Європейського центрального банку. Інвестори чекають підтвердження своїх очікувань, які вони вже заклали курс євро. Спираючись на невтішну статистику єврозони за останні місяці, учасники ринку Форекс вважають, що ЄЦБ буде змушений діяти. Опубліковані раніше дані сигналізували про ускладнення в економіці регіону: дефляційні ознаки знову видно неозброєним оком, більш-менш стабільно виглядає тільки сектор послуг, і то за рахунок сезонності. Виробничий сегмент економіки єврозони виглядає мляво, як і раніше. Експорт трохи пожвавився в квітні, але в травні, швидше за все, знову скоротиться. Ринок праці коригується, але це відхилення майже непомітно.

ЄЦБ може розширити стимулювання, використовуючи відразу декілька важелів: від зниження ключової ставки до введення негативної ставки за депозитами. Зробивши фінансові ін'єкції, регулятор виконає своє завдання по стимулюванню: банки будуть змушені нарощувати обсяги кредитування бізнесу, що активізує виробничі і реалізаційні процеси на всіх етапах. Ринкова волатильність зросте в кілька разів, руху в валютній парі євро/долар можуть носити різкий і емоційний характер. Як відзначає старший аналітик "Альпарі" Ганна Бодрова, "ведмежа" мета на Форекс на рівні 1,3585 дол./євро і нижче залишається в силі.

Втім, що вийшли в четвер дані про роздрібні продажі можуть викликати сумніви в необхідності дій. Витрати споживачів збільшуються, а значить, і інфляція може прискоритися. На думку керівника аналітичного департаменту ІК "Golden Hills-Капітал АМ" Наталії Самойлової, у ринку Форекс досить завищені очікування стосовно нових інструментів стимулювання економіки єврозони. Тому велика ймовірність, що Маріо Драгі надасть недостатньо приводів для розпродажів єдиної валюти, наприклад, якщо не вирішиться на збільшення балансу центробанку. Таким чином, зміцнення євро на Форекс навіть на зниження основних процентних ставок зовсім не виключено.