ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 19 листопада 2013 р

Початок поточного торговельного тижня охарактеризувався низькою активністю учасників ринку Форекс через відсутність важливих новин. Практично всю сесію зберігалася висхідна динаміка євро проти долара. Ризикові валюти користувалися попитом завдяки опублікованим деталей плану реформ у Китаї. Однак коментарі офіційних представників ФРС ввечері все-таки повернули попит на долар.

Так, президент ФРБ Нью-Йорка Вільям Дадлі заявив, що економіка США "стає сильнішою". На його думку, в наступному році буде спостерігатися помірне економічне зростання, а в 2015 р. відновлення прискориться. Тим не менш, він підкреслив, що цей прогноз передбачає високу ступінь невизначеності. За словами Дадлі, у програми кількісного пом'якшення є як переваги, так і недоліки. Однак він не вніс ніякої ясності в терміни згортання QE. Варто відзначити, що в цей раз Дадлі виявився напрочуд оптимістично налаштований щодо економіки, тоді як раніше його коментарі видавали в ньому ярого прихильника заходів стимулювання.

Чарльз Плоссер, глава ФРБ Філадельфії, в свою чергу вважає, що в наступному році ВВП США зросте на 3%, а рівень безробіття до кінця 2014 р. знизиться до 6,25%. Він упевнений, що настав час завершити програму стимулювання, інакше довіра до ФРС буде підірвано. Плоссер є відомим противником нинішньої програми викупу активів.

Єдиними даними, що вийшли в понеділок, 18 листопада, у США, були цифри Мінфіну (United States Department of the Treasury) по руху іноземних інвестицій та значення індексу ринку нерухомості. Однак інвестори не звернули на них уваги. Сумарний чистий відтік іноземного капіталу з США у вересні склав 106,8 млрд дол., досягнувши максимального рівня з 2009 р. Втім, відтік торкнувся тільки короткострокових бондів, тому ринки не надали цьому значення. Між тим зарубіжний попит на довгострокові казначейські облігації США виріс на 25,5 млрд дол., знівелювавши відтік капіталу місяцем раніше.

В результаті торги понеділка пара євро/долар завершила на рівні 1,35. У вівторок початок торгів видався спокійним, проте потім спостерігалися різкі коливання курсу на тлі заяв головного економіста ЄЦБ Петера Прета. Він заявив, що інфляція в регіоні низька, а інфляційні очікування залишаються стриманими. Фундаментальні показники економіки єврозони поліпшуються, але її зростання все ще крихкий. При цьому грошово-кредитна політика не може бути джерелом економічного зростання, оскільки у неї є свої обмеження, зазначив Пре. На тлі його коментарів євро піднімався до рівня 1,3541 дол., проте так само швидко повернувся в район відмітки 1,35. До 12:00 за київським часом у вівторок курс пари знаходився на рівні 1,3515, але дані, що розчаровують, про німеччину послужили для гравців приводом для продажів єдиної валюти. Як повідомляється в доповіді Центру європейських економічних досліджень (ZEW), індекс ділових очікувань в країні у листопаді становив 54,6 пункту проти 52,8 пункту в жовтні. Аналітики ж прогнозували значення індикатора на рівні 54 пункту. При цьому індекс ділових очікувань в Німеччині оновив рекорд жовтня 2013 р. (тоді показник виріс до найвищого значення з квітня 2010 р.). Однак індекс поточних економічних умов в Німеччині в листопаді, навпаки, трохи знизився - з 29,7 пункту в жовтні до 28,7 пункту. Економісти ж прогнозували зростання до 31 пункту.

Аналітики вважають, що долар повинен почати поступово відновлюватися. Наближається момент, коли знову буде піднято питання про бюджет США. Є надія, що на цей раз конгресмени будуть вести себе більш відповідально, і це дозволить ФРС почати згортання стимулів у перші місяці 2014 р. Крім того, зростання американської економіки буде сильніше, ніж європейської, тому диференціал між процентними ставками буде складатися на користь подальшого зміцнення долара проти євро.

"Ми очікуємо поступового зміцнення валюти США. Вважаємо, що протягом найближчих трьох місяців пара євро/долар буде перебувати в районі рівня 1,33", - підкреслили експерти.