ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 15 травня 2014 р

У четвер, 15 травня, ієна на Форекс стабільна, після того як напередодні її курс помітно зміцнився.

У четвер, 15 травня, ієна на Форекс стабільна, після того як напередодні її курс помітно зміцнився. На 07:30 за київським часом за один долар на ринку Форекс можна виручити 101,8 ієни. Гравці поки не роблять активних дій, так і диригент валюти Японії - місцевий центробанк поки взяв паузу.

Новини ринку Форекс. 14 травня міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній і національній валюті Японії на рівні А+. Прогноз по довгостроковому рейтингу "негативний".

Як відзначають фахівці Fitch, державні фінанси Японії є ключовим фактором для слабкості її рейтингу. Валовий держборг країни на кінець 2013 р. склав 237,2% ВВП, що стало найвищим показником серед усіх країн, які рейтингує Fitch. При цьому первинний дефіцит бюджету Японії, за даними МВФ, у 2013 р. досяг 7%, що набагато вище середнього показника країн G20 - 2%, відзначають аналітики ринку Форекс.

Fitch очікує, що держборг Японії досягне піку на рівні 245% ВВП в 2020 р. І цей колосальний обсяг емітованих облігацій необхідно обслуговувати. Разом з тим варто зазначити, що, хоча протягом останніх років борг Країни висхідного сонця викликає занепокоєння у ринку, він при цьому сконцентрований в основному в руках самих японців, а ті з незворушним виглядом довіряють своєму уряду, і поки така конструкція тримається. Цей механізм складний і може працювати, мабуть, тільки в Японії, де інвестори сповнені духом патріотизму і самовіддачі.

З іншого боку, чим вище держборг, тим нестійкіше ця піраміда. І якщо вона досі жива, то лише тому, що ніхто не намагався її зруйнувати. У світових фінансистів є досвід боргової кризи в країнах єврозони, і вони розуміють, що якщо хтось з великих глобальних банків почне грати на пониження японського боргу, то це загрожує обернутися новим колапсом світової економіки, відзначають аналітики ринку Форекс.