ua en ru

Аналітичний огляд ринку Форекс на 9 грудня 2013 р

Після засідання ЄЦБ у минулий четвер, 5 грудня, євро на Форексі зростає третій день. Завершивши торги четверга на рівні 1,3677, у п'ятницю, 6 грудня, євро на ринку Форекс закрив тиждень на позначці 1,3694. На початку нового торгового тижня валютна пара EUR/USD виросла до рівня 1,3728. До 12:00 за київським часом її курс знаходився на позначці 1,3718.

Щоденна аналітика ринку Форекс. Нагадаємо, що на минулому тижні глава ЄЦБ Маріо Драгі виявив меншу схильність до м'якої грошово-кредитної політики, ніж очікувалося. Хоча в цей раз центральний банк знизив прогнози щодо інфляції, він не окреслив подальші заходи стимулювання економіки.

Вийшли за останні два дні минулого тижня дані про економіку США надали долару на Форексі лише незначну підтримку. Як повідомило в п'ятницю Міністерство праці США (US Department of Labor), число робочих місць поза сільським господарством у листопаді зросла на 203 тис. Рівень безробіття при цьому несподівано впав до 7%. Це найнижчий рівень за п'ять років. Число американців, які подали первинні заявки на допомогу з безробіття, скоротилася за підсумками вже третій тижні поспіль, що стало ще однією ознакою поліпшення ситуації на ринку праці. Про це в четвер повідомило Міністерство праці США. Згідно з опублікованими даними, кількість первинних заявок на допомогу з безробіття знизилося на 23 тис. - до 298 тис.

Інші економічні індикатори, тим не менш, неоднозначні. Багато фундаментальні показники говорять про те, що американці як і раніше обережні. Особисті витрати в жовтні виросли на 0,3% в порівнянні з попереднім місяцем, а ось особисті доходи скоротилися на 0,1%.

Споживчі витрати становлять більше двох третин від ВВП країни. Згідно з другою оцінкою, представленої в четвер Міністерством торгівлі США (US Department of Commerce), ВВП в III кварталі виріс на 3,6% річних. Зростання ВВП був переглянутий у бік підвищення в порівнянні з першою оцінкою, згідно з якою, він становив 2,8%. Це найзначніше зростання з I кварталу 2012 р.

Проте основним драйвером зростання був фактор накопичення товарно-матеріальних запасів бізнесу, а не кінцевий попит. Ділові запаси збільшилися на 116,5 млрд дол., що, за даними Reuters, є найбільшим приростом запасів з початку 1998 р.

Фактор акумулювання ділових запасів зробив внесок у розмірі 1,68% в показник зростання ВВП в III кварталі. Це означає, що кінцеві продажі американських товарів та послуг збільшилися лише на 1,9%, що навіть менше, ніж у попередньому кварталі (+2,1%). Накопичення запасів може негативно позначитися на зростанні ВВП в IV кварталі.

Витрати споживачів, забезпечують близько 70% ділової активності в США, що виросли в липні - вересні всього на 1,4%, що є найнижчим показником з IV кварталу 2009 р. У II кварталі 2013 р. особисті витрати американців збільшувалася зі швидкістю 1,8%.

Аналітичний прогноз ринку форекс. Поліпшення ситуації на ринку праці може сприяти зростанню споживчих витрат у наступному році. Перша оцінка доходів компаній за III квартал показала, що компанії продовжили підвищувати свій чистий прибуток. Підвищення прибутку компаній може сприяти подальшому поліпшенню ситуації на ринку праці і, відповідно, збільшення споживчих витрат.

До того ж американські споживачі налаштовані позитивно. Попередній індекс споживчих настроїв Мічиганського університету в грудні виріс до 82,5 пункту з остаточного листопадового значення 75,1 і попереднього листопадового значення 72 пункту. Попередній індекс поточних умов у грудні злетів до 97,9 пункту з остаточного листопадового значення 88,0. Індекс очікувань виріс до 72,7 пункту з 66,8. Індекси настроїв і поточних умов виявилися на найвищих рівнях з липня.

Як відзначають аналітики, існують шанси, що FOMC піде на зменшення програми закупівлі облігацій в ході грудневої зустрічі, але трейдери розуміють, що навряд чи Бен Бернанке вирішиться змінювати політику на своєму останньому засіданні. А "яструбів" в комітеті не достатньо, щоб вони ініціювали посилення політики так скоро, додає експерт.

В кінцевому підсумку єдина валюта на Форексі відіграє сценарій класичного carry-trade, коли сильні новини із США стимулюють зростання фондових майданчиків і підтримують ослаблення "захисних" ієни і долара. Але "бикам" слід бути обережними. Carry-trade заснована на купівлі валют, де більш висока ставка або очікується її підвищення. Євро не входить ні до перших, ні до других. З цієї причини представляється малоймовірним його тривале зростання і труднощі в тому, щоб утриматися вище 1,37. За словами аналітиків, курс виглядає трохи "перегрітим", єдина валюта на Форексі може продовжити слабкий рух нагору, аж до 1,3750, і тільки після цього почати коригуватися.

У найближчі сесії на Форексі аналітики розраховують побачити фінальну частину руху вгору, приблизно до рівня 1,3770-90. Далі очікується початок формування великих розворотних фігур, які згодом дозволять розглядати відкриття середньострокових "шорт-позицій". При цьому першою метою продажу на Форексі послужать рівні на підступах до мінімумів минулого тижня (1,3530-50).