ua en ru

Аналітичний огляд ринку Форекс на 5 лютого 2014 р

Головна валютна пара ринку Форекс продовжує консолідуватися біля позначки 1,35 дол./євро. Так, 06:30 за київським часом у середу, 5 лютого, євро на Форексі коштував 1,3510 дол.

Головна валютна пара ринку Форекс продовжує консолідуватися біля позначки 1,35 дол./євро. Так, 06:30 за київським часом у середу, 5 лютого, євро на Форексі коштував 1,3510 дол. Гравці ринку Форекс все більш оптимістично налаштовані по відношенню до американської валюти.

Новини ринку Форекс. У звіті Бюджетного управління Конгресу США (СВО) "Бюджет і економічний прогноз: 2014-2024 рр .. " повідомляється, що дефіцит федерального бюджету країни опуститься до нижчого показника за останні сім років, оскільки прискорення економічного зростання призвело до збільшення податкових надходжень і сприяло стримуванню зростання бюджетних витрат.

Зокрема, в 2014 р. бюджетний дефіцит скоротиться до 514 млрд дол., або 3% ВВП, з 680 млрд дол. у 2013 р. Прогнозований дефіцит стане значно нижче позначки 9,8% ВВП, зафіксованого в 2009 р., коли показник досяг найвищого значення з 1974 р. і досягне близького до середнього за останні чотири десятиліття значення, повідомляється в звіті.

Згідно прогнозу на 2014 р., бюджетна виручка зросте більш ніж в три рази порівняно з бюджетними видатками, що теж сприяє скороченню дефіциту. Однак, хоча в цілому в звіті очікується короткострокове покращення ситуації, відомство також відзначило, що бюджетний дефіцит у найближчі десять років буде зростати внаслідок збільшення витрат на охорону здоров'я та обслуговування держборгу (у тому числі виплату відсотків).

"Зараз спостерігається короткочасне скорочення дефіциту бюджету, проте ми стоїмо перед обличчям довгострокових податково-бюджетних викликів", - вважає Майкл Браун, економіст Wells Fargo Securities. Бюджетний дефіцит, як зазначається у звіті СВО, знову перевершить рівень 1 трлн дол. в 2022 р. і досягне 1,074 трлн дол., або 4% ВВП, в 2024г. В результаті в 2024 р. загальний обсяг держборгу США складе 21,3 трлн дол., або 79,2% ВВП, порівняно з 12,7 трлн дол., або 73,6% ВВП, в поточному році.

Скорочення дефіциту федерального бюджету не веде до послаблення боротьби між республіканцями і демократами з питання про підняття стелі держборгу. Внаслідок загострення цього конфлікту федеральний уряд в жовтні 2013 р. припинило функціонування на 16 днів. Республіканці в Палаті представників Конгресу США безуспішно намагалися домогтися згортання реформи охорони здоров'я в обмін на підвищення стелі держборгу та фінансування федеральному уряду.

Погоджений Конгресом у жовтні 2013 р. стелю держборгу США буде досягнутий 7 лютого 2014 р. Міністр фінансів країни Джейкоб Лью вже неодноразово закликав Конгрес до рішучих і швидких дій по підняття ліміту держборгу, вказуючи, що здатність федерального уряду виконувати свої зобов'язання буде вичерпана ще до кінця місяця. 3 лютого він заявив, що американська економіка готова до зростання в 2014 р. і Конгресу слід уникнути ще одного "штучно створеної кризи" навколо межі держборгу.

Президент США Барак Обама і демократична більшість у Сенаті стверджують, що не будуть торгуватися з республіканцями щодо збільшення меж запозичення в цей раз. Тим часом сенатор-республіканець Джон Тьюн повідомив, що його партія надасть достатню кількість голосів для прийняття нового стелі держборгу без висування будь-яких умов.