ua en ru

Аналітичний огляд ринку Форекс на 17 лютого 2014 р

Європейські валюти на Форекс в понеділок, 17 лютого, користуються попитом.

Європейські валюти на Форекс в понеділок, 17 лютого, користуються попитом. До 06:30 за київським часом євро на ринку Форекс був оцінений в 1,371 дол., фунт - в 1,679 дол.

Новини ринку Форекс. Головним ньюсмейкером ринку Форекс став глава Банку Англії Марк Карні. Він заявив, що зберігаються труднощі економічного відновлення в Сполученому Королівстві в перспективі будуть сприяти збереженню базової процентної ставки на рекордно низькому рівні в 0,5%, передає Bloomberg. Така ситуація, за словами Карні, буде зберігатися до тих пір, поки темпи відновлення економіки не стануть більш впевненими.

"Існують дуже серйозні проблеми, на подолання яких піде якийсь час, - сказав Карні, згадавши слабке відновлення в континентальній Європі, невпевнене податково-бюджетне відновлення і в цілому незначне покращення ситуації у фінансовій системі. - Все це, разом узяте, змушує нас утримувати вартість кредиту на низькому рівні".

Хоча Банк Англії минулого тижня підвищив прогноз економічного зростання у Великобританії на хвилі прискорення розвитку економіки країни, Карні підкреслив, що підвищення процентної ставки буде обмеженим і поступовим" і не станеться до тих пір, поки економіка не зміцніє в достатній мірі.

"Це означає, що ми будемо вичікувати, пристосовуючи процентну ставку під темпи економічного відновлення. Кредитно-грошова політика, процентна ставка - все це буде ретельно выверяться, але нам потрібно буде дочекатися впевненого зростання кількості робочих місць, доходів і витрат домогосподарств", - додав глава британського регулятора.

Згідно з планом Карні, оприлюдненому в серпні 2013 р., відсоткова ставка в країні не буде піднята, поки безробіття не впаде нижче 7%. Між тим, у листопаді 2013 р. рівень безробіття впав до 7,1%, а в грудні инфляциявпервые за останні чотири роки сповільнилася до 2%. Ці обставини і викликають серед інвесторів і гравців ринку Форекс побоювання підняття Банком Англії базової процентної ставки.

"Чого ми ще не побачили, це зростання інвестування бізнесом. Також ми не спостерігаємо відновлення обсягів чистого експорту, - зазначив Карні. - З експортом буде важко. Європа ще слабка, курс фунта стерлінгів високий, тому тільки бізнес-інвестування є ключем до підтримання економічного відновлення". Він додав, що інвестори очікують підвищення базової відсоткової ставки на 2% у найближчі три роки.

Щоденна аналітика ринку Форекс показує, що поліпшення економічних показників і ініційовані британським урядом програми сприяють відновленню ринку нерухомості країни: число схвалених іпотечних кредитів досягла найвищого рівня за останні шість років. Як наслідок, Банк Англії урізає підтримку кредитування домогосподарств, щоб не допустити перегріву і виникнення іпотечних "бульбашок". "Те, що ми бачимо на ринку нерухомості, все одно нижче середнього історичного значення на 25%. Ми повинні ретельно моніторити ситуацію і негайно втрутитися, якщо щось піде не так", - заявив Карні.

Що стосується банківської сфери, то, як вважає глава центробанку Туманного Альбіону, кредитори повинні мати повноваження відкликати кошти, якщо позичальник не усвідомлює ризикованість своєї поведінки або якщо виникають проблеми. Зокрема, щодо банківських бонусів Карні зазначив: "Здатність (банків) виплачувати бонуси повинна бути обмежена, якщо їх рівень капіталізації починає скорочуватися".

Глава Банку Англії привів багато тез про розвиток національної економіки. Головною новиною для Форекса стала заява про впевнене наборі оборотів британською економікою і збереження оптимістичних прогнозів. Гравці ринку Форекс вважали за краще зосередитися на цих позитивних моментах і приступили до покупок фунта стерлінгів, а за ним і євро.