ua en ru

Amnesty International закликає Кабмін розслідувати випадки жорстокого поводження з людьми в зоні АТО

Amnesty International закликає Кабмін розслідувати випадки жорстокого поводження з людьми в зоні АТО Фото (Amnesty International): Денис Кривошеєв

Правозахисники кажуть про факти катувань з боку сил, підпорядкованих державі

Правозахисна організація Amnesty International закликає український уряд розслідувати всі випадки жорстоко поводження з людьми в зоні бойових дій. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хотілося б почути в Україні, з самого високого рівня, щоб була оголошена позиція, про повну нетерпимості до тортур і жорстокого поводження, і щоб було здійснено ряд дій. Наша доповідь дає дуже докладні детальні рекомендації, у тому числі на адресу різних відомств, про тому, якими вони повинні бути. Головне ключова вимога, і це вимога випливає з міжнародних зобов'язань України - провести розслідування всіх повідомлень про катування та жорстоке поводження стосовно людей, які утримуються під вартою ", - заявив Кривошеєв.

За його словами, є свідчення, що дозволяють достатньою мірою впевненості говорити, що катування і жорстоке поводження мають місце з боку сил, що підкоряються Києву.

"Всі такі повідомлення повинні бути перевірені, і серйозність звинувачень повинна вести до кримінального розслідування, спробі встановити винних та притягнення їх до відповідальності за допомогою справедливого суду", - зазначив Кривошеєв.

Також заступник директора Amnesty International додав, що важливо забезпечити захист свідків у цьому процесі. "Очевидно, що не всі люди готові, в силу побоювань і наслідків своєї участі в процесах як свідків, на те, щоб активно приймати участь у слідстві. Повинна бути система захисту свідків протягом усього процесу проведення такого розслідування", - сказав експерт.
За його словами, необхідно також тих людей, які "розумно підозрюються в застосуванні такої практики", відсторонити від будь-якого контакту з людьми, що містяться під вартою, і забезпечити, щоб ні за яких обставин люди не утримувалися під вартою без доступу до зовнішнього світу.

"Що стосується території, непідконтрольною в даний момент, то зобов'язання, згідно з міжнародним правом, на українській стороні, на українському уряді розслідувати такі випадки не скасовуються тим фактом, що територія не підконтрольний. Зрозуміло, є об'єктивні обмеження, складно туди потрапити, провести необхідні слідчі дії, проте інформація про те, що там відбувається, надходить, імена жертв, імена тих, хто, можливо, мав до цього відношення, також є. Вся ця інформація повинна терміново збиратися, десь зберігатися, перевірятися, у міру можливості, на той випадок, коли залучення відповідних людей до відповідальності стане можливим. Це зобов'язання України ", - наголосив Кривошеєв.

Він також закликав іншу сторону конфлікту, так звані ДНР, ЛНР і всі підрозділи, які їм підконтрольні, усвідомити, що вони також несуть відповідальність згідно з міжнародним гуманітарним правом за такі дії.

"Ми також закликаємо Україну, в черговий раз, терміново ратифікувати Римський статут, згідно з яким існує Міжнародний кримінальний суд, і прийняти декларацію, яка б поширила юрисдикцію суду на минулий період, з моменту появи суду, і щодо обох сторін, а не в односторонньому порядку, як була така декларація прийнята деякий час тому", - заявив Кривошеєв.

Крім того, заступник голови Amnesty International по Європі та Центральній Азії закликав міжнародні структури активно цікавитися цією ситуацією, відвідувати Україну, території, підконтрольні обом сторонам конфлікту, документувати ці випадки і домагатися їх розслідування.

Нагадаємо, в РНБО раніше застерігали, що РФ може використовувати Римський статут проти України.