ua en ru

Amnesty International закликала ВР відхилити законопроект, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму

Правозахисна організація Amnesty International закликає український парламент відхилити прийнятий сьогодні у першому читанні законопроект №8711, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму. Про це йдеться в повідомленні організації.

"Amnesty International закликає Верховну Раду України відхилити законопроект №8711 на підставі того, що цей закон буде обмежувати дітей у їх праві шукати, одержувати і передавати інформацію та ідеї будь-якого роду. У разі прийняття у другому читанні, цей закон призведе до дискримінації лесбійок, геїв та бісексуалів, включаючи порушення їх права на свободу вираження та мирних зборів", - йдеться в повідомленні організації.

Крім того, Amnesty International зазначає, що даний законопроект є порушенням низки міжнародних зобов'язань України, серед яких - міжнародний пакт про громадянські та політичні права (МПГПП), європейська конвенція про захист прав людини та основоположних свобод та конвенція про права дитини. Він також суперечить рекомендаціям Європейського суду з прав людини та Комітету ООН з прав людини, підкреслюють в правозахисній організації.

"Цей законопроект є породженням стереотипних уявлень про гомосексуальність, а не результатом належного процесу, під час якого бралися би до уваги інтереси дитини та забезпечувалися її найкращі інтереси", - сказала виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур та додала: "Якщо Україна хоче відповідати європейським та міжнародним стандартам з прав людини, український уряд повинен намагатися будувати суспільство, у якому різноманіття розглядається не як загроза, а як джерело збагачення всього суспільства".

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу законопроект №8711 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)". "За" законопроект проголосували 289 народних депутати з мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонується внести зміни до низки законів України. Зокрема до Кримінального кодексу, якими пропонується за розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, гомосексуалізм, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію ввести покарання аж до позбавлення волі на строк до 5 років.

Крім того, неприпустимим буде вважатися пропаганда гомосексуалізму в ЗМІ.

Читайте також: В Москві затримали близько 40 учасників акції проти закону про заборону пропаганди гомосексуалізму