ua en ru

Amnesty International звинувачує військових Нігерії в згвалтуванні дівчат, врятованих від "Боко Харам"

Amnesty International звинувачує військових Нігерії в згвалтуванні дівчат, врятованих від "Боко Харам" Ілюстративне фото (dimoc.mil)

Повідомляється, що тисячі цих жінок померли через нестачу їжі

Жінок і дівчат, врятованих від терористичного ісламістського угруповання "Боко Харам" ґвалтують нігерійські солдати, морять голодом й змушують займатися сексом в обмін на їжу. Про це йдеться в новій доповіді міжнародної організації Amnesty International, передає CNN.

Повідомляється, що тисячі цих жінок померли через брак продовольства в таборах для переміщених осіб на північному сході Нігерії після того, як вони були врятовані від "Боко Харам".

У доповіді під назвою "Вони зрадили нас", стверджується, що п'ять жінок заявили, що вони були зґвалтовані солдатами в кінці 2015 і на початку 2016 року в таборі для переміщених осіб у Бамі, штат Борно.

Жінки повідомили, що співробітники служби безпеки били їх і називали "дружинами Боко Харам", коли вони скаржилися на те, як до них ставляться.

У доповіді повідомляється, що члени нігерійської армії "відокремили жінок від їхніх чоловіків і обмежили їх у віддалених таборах, де їх ґвалтували, іноді в обмін на їжу".

В Amnesty International заявили, що зібрали докази того, що тисячі людей померли від голоду в таборах з 2015 року. У доповіді жінки стверджують, що від 15 до 30 осіб гинули кожен день в період між 2015 і 2016 роками через нестачу продовольства в цих таборах.

У доповіді за 2016 рік інша правозахисна група Human Rights Watch заявила, що вона зафіксувала 43 випадки сексуального насильства стосовно жінок з боку солдатів у таборах в північній частині Нігерії.

Нагадаємо, 13 квітня в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) заявили, що з 2013 року на північному сході Нігерії терористичне ісламістське угруповання "Боко Харам" викрало більше тисячі дітей.