ua en ru

АМКУ у 2009 р. діяв неефективно, проте надав вичерпний звіт своєї діяльності, - Рахункова палата.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) у 2009 р. діяв неефективно, проте вперше за останні роки надав вичерпний звіт своєї діяльності. Про це йшлося на колегії Рахункової палати України, присвяченій діяльності АМКУ, повідомляє прес-служба Рахункової палати.
Так, згідно з висновком Рахункової палати, АМКУ фактично засвідчив низький захист конкуренції у підприємництві. Так, аналіз звіту АМКУ виявив критичний стан та скорочення питомої ваги конкурентного сектору ринків у державі: розширення олігопольного сектору, триразове зменшення протягом 2009 р. кількості суб'єктів господарювання. У державі відсутні загальнонаціональні програми розвитку і захисту конкуренції, з урахуванням яких мала б формуватися державна політика та визначалися б конкретні завдання державних органів у цій сфері, не проводиться моніторинг та немає відомчих (у галузевих органах виконавчої влади) баз даних щодо структури підвідомчих ринків, динаміки цін, обсягів реалізації окремих товарів, переліку суб'єктів господарювання на цих ринках тощо.
Рішення та рекомендації комітету, що надавалися ним Кабінету міністрів України, галузевим міністерствам та відомствам не виконувалися. Проте і сам АМКУ не наполягав на їхньому виконанні.
Голова Рахункової палати В. Симоненко таким чином охарактеризував діяльність АМКУ: "Так, у багатьох випадках недосконалість законодавства не дозволяє діяти активно, але навіть у тих ситуаціях, де вирішення проблеми залежить від наступальності АМКУ, останній виявляв пасивність, перетворився на своєрідного спостерігача, який самого себе непогано рекламує. Та водночас комітет так і не виконав своїх основних функцій, не став борцем за інтереси української економіки у 2009 р.".
Серед позитивних фактів діяльності АМКУ Рахункова палата відзначила повноту та вичерпність звіту, поданого комітетом, а також значне збільшення обсягів здійснених АМКУ контрольно-аналітичних заходів.