ua en ru

АМКУ вирішив провести розслідування у зв'язку з необґрунтованим підвищенням цін на світлі нафтопродукти.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) прийняв рішення порушити справу та провести розслідування у зв'язку з необґрунтованим підвищенням цін на бензини та дизельне пальне у січні 2010 р. Про це повідомляє прес-служба відомства. Як повідомив в.о. голови комітету Олександр Мельниченко, таке рішення прийнято за результатами попереднього аналізу ситуації на загальнодержавних ринках нафтопродуктів. О.Мельниченко заявив, що дав доручення провести розслідування та встановити, наскільки саме таке підвищення операторами цін на нафтопродукти, що має місце, є обґрунтованим.

За словами О.Мельниченка, впродовж січня 2010 р. світові ціни на бензини та дизельне пальне, зокрема на ринках Європи, зросли на 8% та 7% відповідно. А в Україні у цей час оптові ціни на високооктанові бензини підвищилися на 9,1%, на низькооктанові - на 10,5%, на дизпаливо - на 6,2%, а роздрібні ціни - на 11%, 12% та 14% відповідно. Причому зростання оптових цін мало б вплинути на роздрібні не раніше як за два тижні, враховуючи наявність достатніх запасів пального в операторів.

"Синхронні схожі дії операторів щодо стрімкого та значного підвищення цін на пальне свідчать про ознаки порушення конкуренційного законодавства, - зауважив О.Мельниченко. - Я розумію, що у період нестабільності у підприємців виникає спокуса скористатися ситуацією чи-то з метою отримання надприбутку, чи-то мінімізації ризиків. Але нафтотрейдери також повинні усвідомити, що з цієї миті ми перебуваємо в режимі розслідування, і я закликаю їх переглянути свою цінову політику".

Крім того, в.о. голови комітету поінформував, що зараз на розгляді перебуває 42 справи щодо операторів регіональних ринків нафтопродуктів. АМКУ також веде дві справи щодо загальнодержавного ринку скрапленого газу, який використовується в якості моторного пального.

Протягом 2009 р. АМКУ притягнув до відповідальності 62 нафтотрейдери, які працюють на всій території держави, в тому числі і під брендами "Укртатнафта", ОKKO, WOG, "Лукойл" та ін.