ua en ru

АМКУ рекомендує місцевій владі вжити заходів для запровадження прозорого механізму ціноутворення на скраплений газ.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує місцевій владі вжити заходів для запровадження прозорого механізму ціноутворення на скраплений газ. Відповідну постанову АМКУ ухвалив сьогодні на своєму засіданні, передає кореспондент РБК-Україна. В ході розслідування комітет визначив, що в 11 областях лише 1 оператор постачає скраплений газ населенню, в 8-ми лише 2, причому часто вони працюють в різних районах.

Крім того, АМКУ встановлено, що обласні адміністрації своїми розпорядженнями визначили рівень рентабельності продажу скрапленого газу, проте не здійснюють належного контролю в цій сфері. "Ціна балону (21 кг) коливається від 90 до 180 грн в різних регіонах, при тому, що ціна газу складає лише 60 грн - все решта - націнки", - заявив голова АМКУ Олексій Костусєв. Найвищі ціни на скраплений газ в АР Крим, Одеській, Херсонській областях, зауважив О.Костусєв. Тому комітет рекомендує обласним адміністраціям, Раді міністрів АР Крим, Київській та Севастопольській міським адміністраціям протягом 2-х місяців вжити заходів для забезпечення прозорих механізмів ціноутворення на скраплений газ, який продається для потреб населення.
Нагадаємо, обласні адміністрації, Рада міністрів АР Крим, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, згідно постанови Кабінету міністрів України № 1548 від 25 грудня 1996 р. встановлюють торговельні надбавки на скраплений газ, що відпускається населенню для побутових потреб.