ua en ru

АМКУ припинив операцію зі злиття "Київстару" і "ВимпелКому".

Антимонопольний комітет України припинив операцію по злиттю "Київстару" і "ВимпелКому". Рішення було ухвалене сьогодні під час засідання комітету, передає кореспондент РКБ-Україна.

Як зазначив голова АМКУ Олексій Костусєв, процедура перегляду рішення була розпочата на підставі клопотання ТОВ «Астеліт». «Таким чином, прийняття сьогоднішнього рішення про перегляд та зупинення раніше прийнятого рішення про концентрацію, означає фактично заборону для учасників концентрації на термін перегляду вчиняти будь-які дії щодо злиття «Київстару», ЗАТ «Українські радіосистеми» та ТОВ «Голден Телеком», - сказав він.

За його словами, до АМКУ 20 квітня надійшла заява від ТОВ «Астеліт» про перегляд рішення, ухваленого комітетом 9 березня 2010 р. про надання дозволу про злиття цих трьох компаній.

Він повідомив, що у наданих «Астелітом» матеріалах викладені факти, які не були відомі комітету при ухваленні попереднього рішення. Зокрема, вони стосуються розрахунків часток учасників ринку мобільного зв'язку України та частин радіочастотного ресурсу, якими користуються оператори мобільного зв'язку України.

Як повідомлялося раніше, на початку жовтня 2009 р. російська Altimo і норвезька Telenor повідомили про досягнення угоди про об'єднання спільних активів "ВимпелКому" і "Київстар GSM". Нова компанія зареєстрована на Бермудських островах, штаб-квартира розташується в Нідерландах. Нідерландській холдинговій компанії буде належати по 100% "ВимпелКому" та "Київстару". У свою чергу акціонерна структура нової компанії буде виглядати наступним чином: Altimo буде належати 38,46% у статутному капіталі (43,89% голосуючих акцій) VimpelCom Ltd., норвезькій Telenor - 38,84% статутного капіталу (35,42% голосуючих акцій ). У вільному обігу перебуватиме 22,7% статутного капіталу (20,69% голосуючих акцій).

До групи "ВимпелКом" входять оператори зв'язку, що надають послуги зв'язку, а також передачі даних в Росії, Казахстані, Україні, Таджикистані, Вірменії, Грузії та Узбекистані. Абонентська база "ВимпелКому" налічує понад 58 мільйонів користувачів. ВАТ "ВимпелКом" володіє торговельною маркою "Білайн". Основними акціонерами компанії є Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп"), що володіє 44% голосуючих акцій "ВимпелКому", і норвезька Telenor (29,9% голосуючих акцій).

Нагадаємо, компанія "Київстар" заснована в 1994 році, послуги мобільного зв'язку почала надавати в грудні 1997-го. "Київстар" - закрите акціонерне товариство, акціонерами якого є компанії "Telenor" (56,52% і "Storm" (43,48%). Станом на початок 2009 року "Київстар" обслуговувала понад 23,45 мільйонів абонентів.