ua en ru

АМКУ: На перегляд рішення щодо злиття "Київстару" та "ВимпелКому" знадобиться кілька місяців.

На перегляд рішення щодо злиття «Київстару» та «ВимпелКому» знадобиться кілька місяців. Про це повідомив під час засідання Антимонопольного комітету України перший заступник голови АМКУ Юрій Кравченко, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Ю.Кравченко, АМКУ незабаром звернеться до учасників ринку та НКРЗ щодо часток на ринку та розподілу радіочастотного ресурсу. Голова АМКУ Олексій Костусєв повідомив, що є процедура та термін для відповідей на запити комітету і ще додатковий час займає робота пошти. Він запевнив, що комітет буде працювати оперативно в цьому питанні.

За словами представника АМКУ, частка цих компаній на ринку мобільного зв'язку є більшою, ніж 50%. Якщо рахувати їх частку у грошовому вимірі, а не тільки по абонентській базі.

АМКУ у попередньому рішенні не врахував той факт, що Міноборони України також користується каналами радіочастотного ресурсу в стандарті GSM-900 та стандарту GSM-1800.

За підрахунками позивача ТОВ «Астеліт» врахування цих факторів реальної частки радіочастотного ресурсу, які фактично використовуються цими компаніями, перевищують 50%.

За повідомленням АМКУ, згідно з інформацією ТОВ «Астеліт», оцінка частки оператора на ринку мобільного зв'язку повинна здійснюватись за весь 2009 р. Тоді, як на момент прийняття рішення, у операторів була відсутня інформація за весь 2009 р., а була лише оперативна звітність.

Нагадаємо, сьогодні АМКУ призупинив операцію зі злиття "Київстару" і "ВимпелКому".

Як повідомлялося раніше, на початку жовтня 2009 р. російська Altimo і норвезька Telenor повідомили про досягнення угоди про об'єднання спільних активів "ВимпелКому" і "Київстар GSM". Нова компанія зареєстрована на Бермудських островах, штаб-квартира розташується в Нідерландах. Нідерландській холдинговій компанії буде належати по 100% "ВимпелКому" та "Київстару". У свою чергу акціонерна структура нової компанії буде виглядати наступним чином: Altimo буде належати 38,46% у статутному капіталі (43,89% голосуючих акцій) VimpelCom Ltd., норвезькій Telenor - 38,84% статутного капіталу (35,42% голосуючих акцій ). У вільному обігу перебуватиме 22,7% статутного капіталу (20,69% голосуючих акцій).

До групи "ВимпелКом" входять оператори зв'язку, що надають послуги зв'язку, а також передачі даних в Росії, Казахстані, Україні, Таджикистані, Вірменії, Грузії та Узбекистані. Абонентська база "ВимпелКому" налічує більше 58 мільйонів користувачів. ВАТ "ВимпелКом" володіє торговельною маркою "Білайн". Основними акціонерами компанії є Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп"), що володіє 44% голосуючих акцій "ВимпелКому", і норвезька Telenor (29,9% голосуючих акцій).

Нагадаємо, компанія "Київстар" заснована в 1994 році, послуги мобільного зв'язку почала надавати в грудні 1997-го. "Київстар" - закрите акціонерне товариство, акціонерами якого є компанії "Telenor" (56,52% і "Storm" (43,48%). Станом на початок 2009 року "Київстар" обслуговувала понад 23,45 мільйонів абонентів.