ua en ru

АМКУ і Мінпаливенерго домовилися про співпрацю щодо розвитку добросовісної конкуренції на ринках ПЕК.

АМКУ і Мінпаливенерго домовилися про співпрацю щодо розвитку добросовісної конкуренції на ринках паливно-енергетичного комплексу. Відповідну угоду про партнерство сьогодні на засіданні Антимонопольного комітету України підписали в.о. глави АМКУ Олександр Мельниченко та перший заступник міністра палива та енергетики Володимир Макуха, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами О.Мельниченка, головними завданнями укладеної угоди є досягнення прозорості процесів ціноутворення на ринках ПЕК, забезпечення високої якості продукції, яка на них продається, у першу чергу, автомобільного пального, а також забезпечення високого рівня конкуренції на цих ринках.

"Ця угода має засвідчити єдину скоординовану позицію АМКУ і Мінпаливенерго щодо стратегічного і соціально-важливого ринку нафтопродуктів", - сказав О.Мельниченко. Він також нагадав, що за 2009 р. "АМКУ розслідував і притягнув до відповідальності 62 суб'єкти господарювання, які працюють на ринку нафтопродуктів, сума загальних штрафів перевищила 280 млн грн". Ці санкції, за словами О.Мельниченка, "засвідчують стан неблагополуччя в сфері товарних ринків, які називаються ринками світлих нафтопродуктів".

З метою реалізації положень згаданої угоди, АМКУ і Мінпаливенерго домовилися надавати взаємну підтримку у проведенні спільних конференцій, семінарів, "круглих столів", віднесених до їх компетенції; сприяти проведенню спільних консультацій щодо розвитку ринків ПЕК, зокрема, впливу на конкуренцію процесів концентрації та узгоджених дій суб'єктів господарювання, державного регулювання цін (тарифів); вживати заходів щодо забезпечення гармонізації українських стандартів на палива моторні з вимогами європейських стандартів; сприяти налагодженню системного контролю якості бензинів і дизельного пального на автозаправних станціях та інше.