ua en ru

АМКУ: Більшість фармацевтичних компаній, які підвищували ціни на ліки від грипу, - це великі торгівельні мережі.

Переважна більшість суб'єктів господарювання фармацевтичного ринку, щодо яких Антимонопольний комітет України розслідує справи за фактами необґрунтованого підвищення цін на ліки і медичні засоби проти грипу, є великими торговельними мережами, що налічують десятки та навіть сотні аптек. Про це повідомляє прес-служба АМКУ з посиланням на в.о. голови відомства Олександра Мельниченка. Зокрема, в Луганській області, за словами в.о. голови комітету, розпочато розгляд справи щодо одного фармацевтичного підприємства, яке володіє 306 аптеками, що становить 40% загальної кількості наявних у регіоні аптек.

В той же час у Дніпропетровській області АМКУ розслідує справи відносно двох суб'єктів господарювання, у власності яких перебувають 40 аптек. Ці підприємства, як зазначив О.Мельниченко, є аптечними мережами з майже найменшою кількістю торговельних місць серед інших мереж, у діях яких виявлені ознаки порушення.

Причому, значна кількість фармацевтичних підприємств, з якими сьогодні працюють органи АМКУ у рамках розгляду справ, мають розгалужену мережу аптек в різних регіонах. Найбільші оптові та роздрібні суб'єкти господарювання і формують загальну цінову політику на ринку.

"З початку загострення епідемії грипу органи Антимонопольного комітету завершили по всіх теренах України близько 200 перевірок учасників фармацевтичного ринку - тих суб'єктів, які фактично диктують ціни на ліки і медичні засоби, - сказав О.Мельниченко. - Передусім, це оптовики і великі аптечні мережі, які займаються роздрібною торгівлею, і цінова поведінка яких сьогодні розслідується".

Як повідомлялося, АМКУ у даний час продовжує перевірки 5 найбільших оптових постачальників і 7 найбільших виробників медикаментів. Найбільше справ розслідується у місті Києві і Київській області - 9, Волинській області - 8, у Рівненській - 6.