ua en ru

У американських дипломатів в Парижі і Женеві виявили "гаванський синдром". Що це таке

У американських дипломатів в Парижі і Женеві виявили "гаванський синдром". Що це таке Фото: у дипломатів США знову виявили "гаванський синдром" (state gov)

У кількох співробітників дипломатичних місій США в Женеві і Парижі виявили так званий "гаванський синдром". Як мінімум одного з них евакуювали на батьківщину для госпіталізації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal.

Відзначимо, "гаванський синдром" - це сукупність ряду неврологічних симптомів, в тому числі запаморочення, нудота, головні болі і проблеми зі слухом. Уряд США вважає це захворювання наслідком атаки з використанням мікрохвильової зброї. Вперше воно спостерігалося у деяких співробітників посольств Канади і США в Гавані (Куба) і членів їх сімей.

За даними джерел WSJ, про можливі напади на дипломатів у європейських містах повідомлялося по внутрішніх каналах ще влітку 2021 року. Принаймні, три американці, які працюють в консульстві в Женеві, страждали на на "гаванський синдромам", а одного з них евакуювали на лікування в США.

Крім того, в Парижі високопоставлені співробітники посольства поінформували дипломатів про один імовірний випадок і закликали інших повідомляти про будь-які незвичайні симптоми.

Державний департамент не відповів на запит WSJ. Як правило, він не коментує повідомлення про такі інциденти, посилаючись на конфіденційність.