ua en ru

Американські вчені створили першу універсальну вакцину від Еболи

Американські вчені створили першу універсальну вакцину від Еболи Фото: вакцина

Розроблена вакцина здатна нейтралізувати два найбільш небезпечних штаму Еболи з п'яти існуючих

Молекулярні біологи і медики США заявили про успішне випробування першої багатоцільовий вакцини від лихоманки Ебола, здатної нейтралізувати два найбільш небезпечних штами цього вірусу. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Scientific Reports.

На думку вчених, універсальна вакцина стане серйозним кроком для медицини, оскільки на даний момент складно передбачити, який саме штам вірусу стане причиною наступної епідемії. Також вакцина зможе захистити медиків, які контактують з хворими Ебола.

Розроблена вакцина здатна нейтралізувати два найбільш небезпечних штаму Еболи з п'яти існуючих - заїрський і суданський. Інші види поширюються переважно серед тварин.

До цього вченим вдавалося застосовувати імунотерапію тільки за заірского підвиду вірусу. Американські медики змогли нейтралізувати одночасно і другий штам, створивши вакцину з особливим набором частин моноклональних антитіл.

Вакцина вже пройшла ряд випробувань і довела свою ефективність на культурах людських клітин, а також на заражених мишей.

Нагадаємо, 14 січня Всесвітня організація охорони здоров'я ВООЗ оголосила про те, що епідемія лихоманки Ебола в Ліберії і всій Західній Африці завершилася. Проте 15 січня ВООЗ підтвердила новий випадок хвороби, викликаної вірусом Ебола в Сьєрра-Леоне.