ua en ru

Американська QED Connect купила дніпропетровський "Афон 2010" з нафтовими активами на півдні України

В американської компанії QED Connect заявили про купівлю дніпропетровського ТОВ "Афон 2010" з нафтовими активами на півдні України. Сума угоди не розголошується, повідомляє "Комерсант-Україна".

Раніше "Афон 2010" належала, за даними учасників ринку, бізнесменові Сергію Будкіну. "Ми раді приєднатися до QED Connect, оскільки це дає нам більше ресурсів для здійснення нашої стратегії і можливість розвивати наші нафтові і газові активи", - цитує QED Connect керівництво "Афон 2010".

У відкритому доступі інформації про "Афон 2010" та її запаси немає. У QED Connect повідомили, що планують пробурити на родовищі "Афон 2010" п'ять свердловин, щоб отримати необхідний оборотний капітал. "Середній дебіт свердловин, пробурених в цьому регіоні, становить 1 тис. барелів у добу. Між тим у своїх розрахунках ми базувалися на цифрі всього 500 барелів у добу. У такому випадку дохід QED Connect від п'яти свердловин складе 45 млн дол.", - йдеться в повідомленні. У QED Connect додають, що в 2002 році компанія "Західно-Українська геофізична розвідувальна експедиція" провела дослідження "Афону 2010" і визначила прогнозні запаси на рівні 119 млн барелів нафти (13,2 млн т).

Президент QED Connect Тому Макманн зазначив, що "Афон 2010" - перший актив компанії в нафтогазовій промисловості. Компанія також підписала договори про намір з придбання компаній Terra Resources PLC (володіє правом на видобуток нафти і газу в республіці Калмикія), Kuma Oil (володіє правами на видобуток нафти і газу в Пермському краї РФ) і Kyrzyg Alumina (видобуває алюміній на території Киргизії).

У QED Connect повідомляють, що займаються придбанням та інвестиціями в компанії в секторах, які мають потенціал для зростання. Фінансова інформація і будь-яка детальна інформація про діяльність компанії не розкривається. Зв'язатися з Томом Макманном (саме його телефон був зазначений у повідомленні), не вдалося - у компанії вчора не відповідали на телефонні дзвінки.

Сергій Будкін - відомий інвестбанкір, співвласник консалтингової компанії FinPoint Investment Advisers. Зокрема, в Україні і Росії він спеціалізувався на угодах злиття та поглинань у банківському секторі, серед яких продаж австрійською групою Raiffeisen дочірнього банку в Україні угорському OTP, а також продаж "Правекс-банка" італійській Intessa SanPaulo. Але Будкін повідомив вчора, що продав компанію кілька місяців тому "українським приватним інвесторам". Розкривати подробиці інвестбанкір відмовився. Але джерело газети, близьке до операції стверджує, що бізнес купили інвестори з Дніпропетровська. Джерело видання в групі "Приват" стверджує, що мова йде але про їх групу: "Це не наші структури. І, наскільки нам відомо, актив не купував ніхто з великих гравців ринку".

Аналітик ІК "Арт-капітал" Станіслав Зеленецький говорить, що угода могла обійтися інвесторам більш ніж в 33 млн дол. "Мультиплікатор EV/S з 2012 року по 12 російським аналогам знаходиться на рівні 0,75, тому вартість компанії може скласти 33,75 млн дол. Ґрунтуючись на показниках українських компаній, мультиплікатор EV/S становить 1,25, а вартість компанії - 56,25 млн дол., - підрахував Зеленецький. - Але, враховуючи можливість додаткового буріння свердловин, премію за контроль і припускаючи, що компанія не має боргів, сума угоди може бути вище 70 млн дол.". Станіслав Зеленецький уточнив, що в своїх розрахунках ґрунтувався на даних, опублікованих QED Connect. "Про "Афон 2010" я раніше нічого не чув", - відзначив аналітик.

Читайте також: Обсяг видобутку сирої нафти в Україні за 9 міс. 2012 р. зменшився на 4,6% - до 1,7 млн т