ua en ru

ALPARI: Великобританія пародіює США

За підсумками вчорашнього дня найбільш суттєву динаміку на валютному ринку показала пара фунт/долар на тлі заяв Марка Карні і публікації звіту по інфляції Банку Англії. Ключова процентна ставка залишилася без змін. Нововведенням для інвесторів стало те, що англійці пішли за прикладом США і прив'язали ставки до безробіття. Це означає, що банк не збирається підвищувати ставку, поки безробіття не досягне рівня в 7%. Якщо безробіття буде зростати, то обсяг купівлі фінансових активів буде збільшено. За прогнозами самого банку, політика низьких ставок може тривати до 2016 року. Що стосується інфляції, то, як ми і очікували, що показник тримається на досить високому рівні 2,9%.

Виходячи з вищевикладеного, можна зробити висновок, що Банк Англії повністю копіює політику ФРС. Однак така модель управління підходить не для кожної економіки і може вийти боком для Великобританії.

В результаті пара фует/долар спочатку різко опустилася вниз, а потім рвонула вгору до позначки 1,553. На наш погляд, зростання при низьких ставках - суто тимчасове явище.

У США виступ Бернанке пройшло непомітно і не принесло ринку нічого нового. Євро продовжує зміцнюватися. Сьогодні на валюту Євросоюзу вплине щомісячний звіт ЄЦБ. Долю долара на поточній торговельній сесії визначать заявки на допомогу з безробіття.

Банк Японії за підсумками сьогоднішнього засідання залишив монетарну політику без змін. Збільшення грошової маси на 60-70 трлн ієн щорічно буде продовжуватися. Це дозволяє зробити висновки про те, що в довгостроковій перспективі ієна буде послаблюватися.

У Китаї скорочується профіцит торгового балансу. У липні показник склав 17,8 млрд юанів проти 27,1 млрд юанів в червні. Дане зниження не є критичним, приводів для занепокоєння поки немає.

Ганна Кокорева, аналітик
Компанія Альпарі