ua en ru

ALPARI: Повторення виборів 1996?

Вчора інформаційні стрічки облетіла гаряча новина. Група з тридцяти п'яти інтернет-підприємців випустила маніфест в підтримку Навального.

Відповідно, деякі експерти провели паралель між виборами московського мера та пам'ятними президентськими виборами далекого 1996 року.

Тоді союзу олігархів вдалося проштовхнути непопулярного Єльцина в Кремль. Як говорили, бабло перемогло зло.

Взагалі-то, аналогія навряд чи доречна. Люди, які тоді підтримали Бориса Єльцина, контролювали понад 50% російської економіки. Частка російського інтернету в нашому ВВП менше 2%. При цьому, безумовно, не весь інтернет бізнес підтримує Навального. Нічого особистого, просто масштаб цифр. Насправді, у опозиційного кандидата не все так погано. Вважається, що його підтримує одна диверсифікована фінансово-промислова група, і, ймовірно, це правда. З іншого боку після «справи Юкоса» олігархи не роблять нічого проти волі Кремля.

Якщо дивитися на речі тверезо, то стане очевидно, що в Росії побудований державний або чиновницький капіталізм. Держава домінує в нафтогазовій і банківській сфері. Гроші держкомпаній, без сумніву, за владу, тобто за Путіна. Багато сучасні олігархи більшою чи меншою мірою зобов'язані нинішньому господареві Кремля. Так що, серйозні приватні гроші, однозначно, також за Путіна.. Як і належить при буржуазному ладі, президент є ставлеником фінансово-промислових груп. У США, наприклад, за республіканцями стоять нафтовики, а за демократами - фінансові компанії.

У нас в цьому контексті однопартійна система, а значить, з точки зору грошей Путіну немає альтернативи.

Олександр Разуваєв,
Компанія Альпарі