ua en ru

ALPARI: Ослаблення рубля не нескінченно

З початку літа спостерігається помітне ослаблення рубля по відношенню до долара і євро. Цей рух неможливо назвати девальвацією, оскільки вона передбачає різке падіння курсу. Рубль ж дешевшає дуже поступово і нешвидко, оскільки саме таким чином російський уряд вирішив підтримати зростання економіки. Варто зауважити, що надмірне зниження курсу рубля загрожує сплеском інфляції.

Як відомо, в споживчому кошику велика частка росіян імпортних товарів і послуг. Слабкий рубль робить їх менш доступними, особливо для громадян зі скромним достатком. В силу специфіки споживання для них інфляція досягає 20-25% в рік.

На рубль раніше тисне відтік капіталу з країни. З поточного місяця Мінфін планує закуповувати валюту з метою поповнення резервного фонду прямо на ринку, хоча раніше цей процес здійснювався через ЦБ. Така політика призведе до ще більшого ослаблення рубля.

Межа падіння: 35 рублів за долар і 46 за євро. Падіння нижче цих відміток вкрай малоймовірно. Необхідно пам'ятати, що Центробанк дотримується концепції сильного рубля, що має важливе значення для політичної нашої країни, а також не дозволяє розкручувати інфляцію. На користь вітчизняної валюти грають стабільно високі ціни на нафту, зокрема Brent торгується на позначці вище 109 долар за барель.

При коригуванні курсу уряду рубль повернеться до вже стали звичними за останній час значенням: 29-31 за долар і 39-41 за євро. Причин для серйозного хвилювання об'єктивно немає - ресурси ЦБ вельми великі і дозволяють нормалізувати ситуацію навіть при різких змінах світової кон'юнктури.

Нагадаємо, на курс рубля безпосередньо впливають на рішення ФРС США щодо продовження програми кількісного пом'якшення. Якщо обсяги покупок будуть знижені, то глобальне зниження на всіх майданчиках практично неминуче. До кінця цього року подібний варіант розвитку подій не є скільки-небудь можливим.

З Європи надходять перші позитивні новини, що надає певну підтримку євро.

Якщо не буде форс-мажору, в серпні-вересні рубль, долар і євро з високою ймовірністю будуть торгуватися приблизно на поточних рівнях: долар до рубля 32,5 - 33,5, євро до рубля 43,5 - 44,5.

Дарина Желаннова
Заступник директора аналітичного департаменту Компанія Альпарі