ua en ru

Акціонери проекту Самсун-Джейхан планують запустити нафтопровід в II кварталі 2015 р.

Акціонери проекту Самсун-Джейхан планують запустити нафтопровід в II кварталі 2015 р., пише РБК daily з посиланням на джерело, близьке до АК "Транснафта".

Зараз учасниками проекту є італійські ENI і турецька Calik Enerji. Проте в жовтні 2009 р. було підписано угоду, згідно якій до будівництва нафтопроводу повинні підключитися "Роснафта" і "Транснафта". На яких умовах компанії увійдуть до проекту, поки обговорюється. Як повідомило джерело, близьке до "Транснафти", згідно планам нинішніх акціонерів, запуск нафтопроводу повинен відбутися в II кварталі 2015 р. Раніше введення в експлуатацію було намічене на 2012 р. Нафтопровід Самсун-Джейхан орієнтовно оцінюється в 3 млрд дол., повідомив 11 травня 2010 р. віце-прем'єр Ігор Сечин. Він завірив, що Росія гарантує завантаження нафтою нової труби. Її потужність повинна скласти 60-70 млн т нафти на рік.

Самсун-Джейхан фактично є конкурентом нафтопроводу Бургас-Олександруполіс, який повинен пройти від болгарського міста Бургас до грецького Олександруполіса і також задуманий як альтернативний маршрут танкерним перевезенням через протоки Босфор і Дарданелли. У проекті 51% належить Росії, по 24,5% - Болгарії і Греції. У січні глава "Транснафти" Микола Токарєв говорив про доцільність об'єднати проекти.

За інформацією видання, ідея вже перейшла в стадію практичного опрацьовування. В кінці квітня Н.Токарєв обговорив можливість об'єднання нафтопроводів з керівництвом компанії турецькою Calik, яка зацікавилася пропозицією. Сторони ухвалили рішення про створення спеціальної робочої групи. При цьому, на думку "Транснафти", рентабельність обох проектів як разом, так і окремо буде на прийнятному рівні тільки при істотному обмеженні транзиту нафти і нафтопродуктів через чорноморські протоки.