ua en ru

Акціонер Ferrexpo продав 12% своїх акцій банкам JP Morgan, Citigroup і Morgan Stanley за 187 млн дол., - "Комерсант-Україна".

Ferrexpo оголосила, що власник 25% її акцій - компанія RPG Industries SE чеського підприємця Зденека Бакала - продала банкам JP Morgan, Citigroup і Morgan Stanley по 4% паперів. Сума і умови операції не розголошуються. Відомо лише, що вона є трирічною своп-трансакцію: RPGI зберігає за собою можливість участі у фінансових операціях з 25% акцій Ferrexpo, а банки - річні по внеску. Якщо вартість активів протягом дії свопу знизиться, RPGI буде зобов'язана компенсувати банкам суму, на яку активи впали в ціні. На день закриття операції вартість акцій Ferrexpo на LSE складала 1,6 фунта стерлінгів за акцію. Таким чином, 12% оцінювалися в 112,8 млн фунтів (187 млн дол.).

У Ferrexpo заявляють, що операція з продажу 12% її акцій не відобразиться на корпоративному або оперативному управлінні компанії. Представники RPGI Міклос Саламон і Марек Елінек залишаться на посаді виконавчих директорів Ferrexpo. "Єдина зміна - це збільшення free-float до 26%", - говорить представник Ferrexpo Гевін Маккей. Компанії повинні зберігати free-float на рівні не менше 25%. "Якщо free-float опускається нижче за цей рівень, компанія повинна докласти зусилля, щоб підняти його вгору", - відзначає він.

У жовтні 2008 р. RPGI купила 20,79% акцій Ferrexpo, а потім довела частку до 25%. RPGI вела переговори з компанією New World Resources (NWR), в якій їй належить 64%, але міноритарні акціонери виступили проти операції.