ua en ru

Актобе: подробиці терактів в Казахстані

Актобе: подробиці терактів в Казахстані

Подробиці нападів у Казахстані

У місті Актобе в Казахстані вчора, 5 червня, відбулася серія терактів. На даний момент в місті проходить антитерористична операція, Міноборони Казахстану війська перевели на посилений режим.

Початок терактів в Актобе

Перша серія терактів в Актобе сталася 5 червня. Понад 20 осіб постраждали і загинули 3 в результаті стрілянини в Актобе. Невідомі напали на магазин зброї і вбили продавця, після чого здійснили напад на пасажирський автобус. Зазначено, що пасажири встигли покинути автобус, коли в салон увірвалися нападники.

"За уточненими даними, злочинці скоїли збройний напад на магазин зброї "Паллада", де вбили продавця і співробітника охоронного агентства, а також завдали вогнепальні поранення трьом прибулим на місце патрульним поліцейським. В ході нападу на магазин "Пантера" злочинцями один відвідувач був убитий, а інший поранений. При перестрілці з прибулим на місце події нарядом поліції три нападники були знищені, один затриманий", - сказав офіційний представник МВС РК Алмас Садубаев.

Викравши автобус, невідомі скоїли напад на військову частину.

"Для нападу на військову частину злочинці захопили маршрутний автобус. Висадили водіїв і пасажирів, а потім автобусом протаранили ворота, де, проникнувши на територію, відкрили безладну стрілянину, убивши трьох і поранивши шістьох військовослужбовців. Черговим караулом була припинена спроба подальшого проникнення на територію частини. А потім разом з прибулим нарядом поліції один злочинець був знищений, ще один поранений і затриманий. Всього в ході антитерористичної операції в Актобе знищено чотири злочинця, затримано семеро, з них двоє поранені", - додав Садубаев.

В ході перестрілки у військовій частині, загинули офіцер і військовослужбовець-контрактник, ще 9 військовослужбовців постраждали. Як заявив один з поліцейських, в ході перестрілки були вбиті троє злочинців, один з них поранений, один з нападників затриманий.

"Кілька злочинців заблоковані, кільком нападникам вдалося втекти. Проводяться заходи з їх затримання", - доповів він.

"Двоє співробітників правоохоронних органів були вбиті в ході перестрілки. Понад 20 людей отримали поранення, вони доставлені в лікарню", - йдеться в повідомленні Tengrinews.kz.

Згідно з даними представника МВС республіки Алмаса Садубаева, один із нападників був затриманий, троє загинули, один поранений. Кілька злочинців заблоковані, кільком нападникам вдалося втекти. Як заявляють в МВС Казахстану, нападники, ймовірно, були "прихильниками нетрадиційних релігійних течій".

Оголошення режиму антитерористичної операції в Актобе

У неділю в Актобе оголосили режим антитерористичної операції, зупинили роботу громадського транспорту і припинили роботу розважальних закладів.

МЗС Казахстану визнала серію нападів терористичними актами, а голова Сенату Парламенту РК Касим-Жомарт Токаєв назвав теракт в Актобе проявом крайнього цинізму.

"Теракт в Актобе в переддень святого Ораза - прояв крайнього цинізму і жорстокості бандитів. Приймаються найжорсткіші заходи для їх покарання", - написав Токаєв.

За станом на ранок 6 червня, в Актобе введено "червоний рівень терористичної небезпеки, жителів міста допомогою SMS інформують про проведення контртерористичної операції. Також повідомляється, що Міністерство оборони Казахстану перевело всі військові частини країни в посилений режим.