ua en ru

Активіст розповів про схеми горілчаної компанії для оптимізації податків

Активіст розповів про схеми горілчаної компанії для оптимізації податків

Волонтер, координатор проекту "СтопТерор" Сергій Кабакаєв розповів про схеми горілчаної компанії для оптимізації податків. Про це йдеться у блозі активіста на українських ЗМІ.

"В той час, коли вся країна по копійці збирала на допомогу "кіборгам", що тримали оборону донецького аеропорту, коли наших хлопців розстрілювали в Іловайську, один з лідерів рентабельного горілчаного ринку дозволяв собі не платити податки державі. Шкода, що немає закону, який дозволив би заборонити подібним бізнесменам використовувати слово "національний" у назві компанії або козацьку тематику в рекламі напоїв - вони просто не мають на це морального права", - пише він.

За інформацією активіста, ДФС вже деякий час намагається повернути в бюджет 240 млн грн ПДВ, несплачених "Національною горілчаною компанією".

Волонтер також заявив, що деякі народні депутати направили запити, і щодо компанії розпочато кримінальне провадження.

"Схема, яка використовується "Національною горілчаною компанією" для оптимізації податків, досить проста. Виробник алкоголю, який має конкретні зобов'язання по виплаті ПДВ, отримує певний обсяг соняшникової олії, отримавши податковий кредит від декількох контрагентів (як правило, мова йде не про виробників олії, а про численних посередників, ланцюжок яких веде до відвертих "податкових ям")", - пише волонтер.

Далі, за його даними, горілчана компанія надсилає партію соняшникової олії зарубіжному нерезиденту-партнеру, претендуючи ще й на компенсацію ПДВ як експортер.

"При такому підході горілчаники можуть взагалі не платити ПДВ. За 2014 рік та січень-квітень 2015 року ТОВ "Національна горілчана компанія" повинна була сплатити 369 млн грн ПДВ, але використовуючи експортну схему, компанія оптимізувала суму до 128 млн грн, позбавивши державний бюджет надходжень в розмірі 240 млн грн. А що таке 240 млн грн в умовах воєнного часу? Це тисячі бронежилетів, тепловізорів, теплого одягу, сотні одиниць бронетехніки, кілограми медикаментів", - пише Сергій Кабакаєв.

Також волонтер заявив, що в засновниках "Національної горілчаної компанії" числяться офшорні компанії з Белізу та Кіпру, і сподівається, "що у Романа Насірова вийде розворушити вулик бджіл, прийнявши досить непопулярні заходи до лідерів алкогольного ринку".