ua en ru

Активіст "Азову" планував здійснити теракти в Україні для провокації росіян

Активіст "Азову" планував здійснити теракти в Україні для провокації росіян Фото: Краснова затримали відразу після того, як він заклав вибухівку

У тайнику активіста було знайдено вибухівку

Глава Цивільного корпусу "Азов-Крим" Станіслав Краснов був затриманий після того, як він заховав у схроні вибухівку під Києвом. Про це під час брифінгу заявив керівник апарату голови Служби безпеки України (СБУ) Олександр Ткачук, передає кореспондент РБК-Україна.

"В ніч з 27 на 28 лютого приблизно між 1 та 2 годиною ночі він був затриманий на автозаправці одразу після закладення тайника, схрону, біля с. Щасливе на трасі Київ-Харків. Краснов намагався після закладення тайника втекти з місця і він чинив опір правоохоронцям, тому під час його затримання вони були змушені застосувати силу", - повідомив Ткачук.

За його словами, в схроні було знайдено вибухівку.

"В тайнику було знайдено, було вилучено пластикову вибухівку в тротиловому еквіваленті приблизно 42 кг. Це, щоб ви розуміли, 7 протитанкових, за обсягом руйнівної дії, 7 протитанкових мін. Також було вилучено 5 корпусів бойових гранат, а також 10 детонаторів", - сказав Ткачук.

Водночас він уточнив, що цю вибухівку перед цим він зберігав в іншому місці.

"Встановлено, що гранати та вибухівку Краснов попередньо вилучив з іншого місця зберігання зі схрону, який був для нього підготовлений особами, які... прізвища яких і установчі дані яких слідству зараз практично відомі", - зазначив керівник апарату СБУ.

Разом з тим, він відзначив, що колишній схрон знаходився на трасі Одеса-Київ.

"Цей схрон був облаштований на трасі Одеса-Київ у Ставищенському районі Київської області", - повідомив Ткачук.

Водночас представник СБУ заявив, що Краснов передавав російській стороні списки полку "Азов".

"Краснов безпосередньо передав російській стороні списки полку "Азов", а також в період з 10 по 13 лютого перебував останній раз у республіці Білорусь, де зустрічався зі свої російським куратором. На зв'язку з російської сторони Краснов перебуває з 2014 року. І під час цієї останньої зустрічі, в тому числі, обговорювалося питання, пов'язане з можливим використанням тієї вибухівки, яка була вилучена у передмісті Києва. Ми знаємо прізвище цієї особи, громадянина Російської Федерації", - заявив Ткачук.

За його словами, у 2015 році Краснов двічі перебував з у Білорусі.

"Це був не перший виїзд Краснова до Білорусі. У 2015 році він вже 2 рази там перебував з тією ж самою метою, що і останній раз", - сказав Ткачук.

Нагадаємо, активісти Громадського корпусу "Азов" пікетували будівлю управління Служби безпеки України в Києві.