ua en ru

Аграрії України в 2009 р. виробили 11,6 млн т молока, - МінАПК.

Аграрії України в 2009 р. провели 11,6 млн т молока, на переробні підприємства надійшло 4,6 млн т. Про це повідомив на круглому столі заступник міністра агрополітики Анатолій Мірошников, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, виробничі потужності в Україні дозволяють переробляти 20 млн т молока, проте дієздатних потужностей залишилося лише на 9 млн т. "Купівельна здатність населення дозволяє забезпечити потреби в молоці, а також експортувати продукцію", - відзначив А.Мірошников. За його даними, зі всього виробленого молока тільки 2% складає продукція екстракласу, 20% - вищого і 20% - першого класу, більше 60% - це молоко другого класу і сортове молоко.

"Це в середньому показники по країні, якщо візьмемо приватний сектор, то він по об'єктивних причинах може проводити молоко високого і екстракласу, тому близько 80% пропонованого молока, бракується переробниками", - заявив А.Мірошников. За його словами, на сьогоднішній день товарність молока складає в середньому 42-43%, з них продукція с/г підприємств - 84%, продукція приватного сектору - близько 20%.