ua en ru

Адвокат Сенцова розповів подробиці про голодування політв'язня

Адвокат Сенцова розповів подробиці про голодування політв'язня Фото: Олег Сенцов (youtube.com/ІНФОРМАТОР)

Сенцов готувався до голодування півтора місяця

Дмитро Дінзе, адвокат Олега Сенцова, розповів подробиці про голодування українського кінорежисера і громадського активіста, незаконно ув'язненого в Росії. Причини такого кроку Сенцова адвокат повідомив на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зустріч була запланована минулого тижня і вона відбулася. У понеділок Олег офіційно пішов у безтермінове голодування з єдиною вимогою - з проханням звільнити інших політв'язнів.Він вважає, що 64 людини повинні бути звільнені", - сказав Дінзе.

За словами правозахисника, він зустрічався з Сенцовим 15 травня 2018. Відомо, що адміністрація колонії, де утримується Сенцов, помістила політв'язня в окрему камеру в окремому "безпечному місці". Там засуджений перебуває один і без зовнішніх контактів.

"Олег готувався до голодування протягом півтора місяця. Відмовився від продуктів. Він знижував кількість їжі аж до 14 числа, коли пішов на голодування. Олег вже зневірився чекати чого-небудь і категорично для себе вирішив, що він постарається своїм демаршем вплинути на ситуацію між Україною і Росією. Він виступає, як мені здається, як миротворець", - повідомив адвокат.

За словами Дінзе, для колонії, де міститься Сенцов, це надзвичайний стан.

"Для них в колонії це НС. Вони почали його вмовляти, щоб він не йшов на голодування, тому що можливо медичне обслуговування. Весь час голодування він спостерігається медперсоналом колонії. Лікар його щоранку оглядає. Через два дні голодування у нього були відібрані аналізи і стан його було стабільним", - сказав адвокат.

Він уточнив, що при зустрічі з підзахисним стан Сенцова було стабільним. Однак, політв'язень оголосив голодування на тлі серцевих захворювань.

"Після повернення з етапу йому надали вітаміни",- додав адвокат.

Нагадаємо, засуджений на 20 років ув'язнення у справі "кримських терористів" режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - він вимагає звільнення всіх українських політв'язнів в Росії.