ua en ru

Адресна допомога на Донбасі набуває все більших масштабів, - гуманітарний штаб "Допоможемо"

Для найменш незахищених категорій мешканців Донбасу адресна допомога з боку волонтерів та громадських організацій є чи не єдиним порятунком. Про це повідомила сьогодні Римма Філь, координатор гуманітарного штабу "Допоможемо" при фонді Ріната Ахметова під час прес-конференції на тему "Як вижити людям на Донбасі в умовах соціального колапсу".

Вона нагадала, що соціальна сфера в Донецькій і Луганській областях, де проходять бойові дії, зараз практично повністю паралізована.

"Адресна допомога набуває зараз величезних масштабів. За два місяці роботи штабу при фонді Ріната Ахметова ми допомогли 238 людям на операції і ліків на суму 5,3 млн грн. З недавніх пір ми стали адресно забезпечувати людей аптечками - це літні люди та мами з дітьми, це люди з інсулінозалежним діабетом - штаб передав на Донбас 15 тис. флаконів з препаратом, що покриває 40% потреб, а до кінця жовтня забезпечимо всіх хворих на діабет повністю", - повідомила Філь.

У штабі відзначають, що напрямок адресної допомоги вже має свої тенденції. Фонд реагує на звернення за допомогою в лікуванні захворювань, що забезпечувалося раніше в рамках державних програм, забезпечує підтримку пенсіонерів та інвалідів, надає допомогу дітям і вагітним жінкам, які не можуть виїхати в пологові будинки в інші міста України.

"Багато з цих проблем є і в мирний час, але зараз люди стикаються з додатковими перешкодами. Перше ми називаємо "замкнене коло": коли закрита аптека, неможливо придбати медикаменти; аптека працює - немає поставок потрібних препаратів; є всі препарати - немає грошей, тому що немає соціальних виплат та зарплат. Друге - немає поставок медикаментів за рахунок бюджетних коштів, тобто це ті ліки, які видавалися раніше безкоштовно. Переселенці не можуть отримати медичну допомогу і на місцях". - додала координатор штабу.

Адресна допомога на Донбасі набуває все більших масштабів, - гуманітарний штаб "Допоможемо"

Адресна допомога на Донбасі набуває все більших масштабів, - гуманітарний штаб "Допоможемо"