ua en ru

Контрабанда стає одним із джерел фінансування світового тероризму, - експерти

За останні роки найбільш небезпечні терористичні організації світу диверсифікували свою фінансування і все більше грошей отримують від контрабанди і нелегального виробництва тютюнових виробів. Про це в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel заявила американський професор Луїза Шеллі, засновник Інституту з питань тероризму, міжнародної злочинності і корупції.

За словами вченого, нелегальна торгівля тютюновими виробами є одним з основних джерел фінансування Ісламської держави Іраку і Леванту (ІДІЛ).

"Раніше ІДІЛ отримувала кошти з країн Перської затоки. Зараз одне з ключових джерел фінансування - нелегальний продаж нафти. Але ІДІЛ диференціював свою бізнес-модель і діє у багатьох нелегальних сферах. Серед них найбільш дохідні - це контрабанда тютюнових виробів і порнографія", - пояснила Шеллі.

Схожі дані дає і Europol. За їх інформацією, в Європейському Союзі нелегальними сигаретами займаються в основному злочинні угруповання зі Східної Європи і В'єтнаму. Але в цьому бізнесі мають свій інтерес і багато інших терористичних організацій - в т. ч. Аль-Каїда і Талібан. Інформацію про це Europol опублікував ще в 2012 р., за результатами дослідження для Ради безпеки ООН.

Генеральний секретар Інтерполу Рональд Ноубл оцінює прибуток організованої злочинності від нелегального обігу тютюнових виробів в 40-50 млрд дол. на рік - вище, ніж прибуток від контрабанди наркотиків.

Одна з причин такої популярності тютюнового контрафакту - висока прибутковість при відносно низьких ризиках (порівняно з контрабандою наркотиків). Так, в Євросоюзі прибутковість нелегальної торгівлі тютюном оцінюється в 6 млрд. євро в рік, а розкриваність злочинів, пов'язаних з тютюновим контрафактом, не перевищує 5%.

За прогнозами Euromonitor, в 2015 р. обсяг світового ринку незаконного виробництва та нелегальної торгівлі тютюновими виробами продовжить зростати і до 2016 р. перевищить 660 млрд сигарет (11-12% світового ринку тютюнових виробів).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 21 січня Служба безпеки України виявила новий канал фінансування невизнаної "Донецької народної республіки" через незаконну реалізацію контрафактної тютюнової продукції в контрольованих бойовиками районах Донецької та Луганської областей

"Кошти для бойовиків надходили від незаконної реалізації контрафактної тютюнової продукції в контрольованих бойовиками районах Донецької і Луганської областей. Розгалужену мережу постачання та продажу сигарет власники тіньового бізнесу створили спільно з головою т. н. "міністерства доходів і зборів ДНР" Олександром Тимофеєвим по кличці "Ташкент" і двома його поплічниками", - заявили в СБУ.

У СБУ встановили, що в грудні 2014 р. від реалізації контрафактного тютюну ДНР отримала близько 3 млн грн готівкою.