ua en ru

AAR готується продати 50% ТНК-ВР "Роснафти" за 28 млрд дол., - джерела

Консорціум AAR ("Альфа Груп", "Аксесс Індастріз", "Ренова") і НК "Роснафта" підписали рамкову угоду про продаж 50%-ої частки в російсько-британському спільному підприємстві ТНК-BP за 28 млрд дол., передає британський телеканал Sky News з посиланням на власні джерела. Рішення російських акціонерів ТНК-ВР про продаж своєї частки "Роснафти" не є остаточним і може бути скасоване, зазначає телеканал.

В "Роснафті" і AAR поки не коментують ситуацію.

В даний час консорціум AAR володіє ТНК-ВР на паритеті з британською нафтогазовою компанією BP Plc. У середині липня 2012 р. консорціум AAR офіційно повідомив BP про свій намір вступити в переговори про перерозподіл часток у їх спільному підприємстві ТНК-BP. AAR заявляв, що готовий або викупити частку BP, або продати британцям частину свого пакету грошима і часткою в самій BP. Згідно з акціонерною угодою ТНК-ВР, у AAR і BP є 90 днів на ведення переговорів.

Наприкінці липня 2012 р. стало відомо, що BP почне переговори з "Роснафтою" про продаж їй частки в ТНК-BP. Угода вимагає схвалення уряду РФ і Федеральної антимонопольної служби. Консорціум AAR повідомив, що вважає прийнятним володіння ТНК-ВР на паритетних засадах з "Роснафтою". При цьому у консорціуму AAR є першочергове право на придбання частки свого партнера. Термін, в який він може скористатися цим правом, закінчується 17 жовтня 2012 р.

8 жовтня ц.р. консорціум AAR повідомив, що може продати свої акції в цьому спільному з британською BP підприємстві третій стороні або вивести ТНК-BP на IPO. Продаж акцій третій стороні або вихід на IPO можливі у випадку відмови BP від пропозиції продати свою частку російського акціонера, зазначалося тоді в повідомленнях.

Проте наступного дня міністр енергетики РФ Олександр Новак, коментуючи це повідомлення, заявив, що продаж консорціум AAR його частки в ТНК-ВР через IPO потребує узгодження з урядом РФ. Він, зокрема, підкреслив, що згідно з російським законодавством такому погодженню підлягає залучення іноземних інвестицій шляхом придбання часток у російських компаніях.

Черговий конфлікт акціонерів ТНК-ВР виник після оголошення про укладення стратегічної угоди BP з "Роснафтою" в 2011 р. Тоді AAR через суд розірвав операцію, проте, як визнав пізніше Михайло Фрідман (один із співвласників AAR), подія "підірвала довіру" партнерів одне до одного.

Читайте також: British Petroleum продасть НПЗ і 800 заправок на південному заході США

TNK-BP International Ltd. (ТНК-ВР) - третя найбільша нафтова компанія Росії, акціонерами якої на паритетній основі є британська BP і консорціум AAR. ТНК-BP володіє приблизно 50% російської нафтогазової компанії "Славнефть". На частку ТНК-BP припадає близько 16% обсягу видобутку нафти в Росії (включаючи частку ТНК-BP в компанії "Славнефть"). Сукупні доведені запаси компанії становлять 9 млрд 115 млн бар. нафтового еквівалента станом на 31 грудня 2011 р. У 2011 р. компанія збільшила власний видобуток рідких вуглеводнів на 1,2% - до 74 млн 627 тис. т, видобуток газу - на 10,9% - до 14 млрд 293 млн куб. м. Чистий прибуток компанії за US GAAP в 2011 р. збільшився на 54% порівняно з 2010 р. - до 8 млрд 981 млн дол.